Norsk økonomi fortsetter gjeninnhentingen

Tall fra SSB sitt nasjonalregnskap viser at BNP Fastlands-Norge vokste 0,4 prosent i juli, justert for sesong- og kalendereffekter.
Foto: Cornelius Poppe / NTB
Foto: Cornelius Poppe / NTB

Nye tall fra nasjonalregnskapet viser at bruttonasjonalproduktet for Fastlands-Norge steg fra juni til juli. Fastlands-BNP lå i juli 0,5 prosent over det som var nivået i februar 2020, den siste måneden før pandemien traff.

Til tross for bred vekst var det en nedgang i varehandelen og forretningsmessig tjenesteyting, som dempet den samlede veksten i Fastlands-Norge.

– Varehandelen økte kraftig i mai, men falt litt tilbake i juli. Likevel er nivået høyt. Forretningsmessig tjenesteyting har også falt, som i stor grad skyldes reisebyrå- og reisearrangørvirksomheten. Sett bort fra disse næringene var veksten i juli sterk og på linje med de foregående månedene, sier seniorrådgiver og ansvarlig for månedlig nasjonalregnskap Achraf Bougroug i SSB på sine sider.

Bruttoproduktet i varehandelen falt mer enn tre prosent i juli, etter en svak nedgang måneden før. Likevel er nivået høyere enn før pandemien. Dette mener SSB kan være på grunn av mindre handel i butikker med salg av byggevarer.

Husholdningenes konsum vokste 2,4 prosent i juli, opp fra juni da veksten var på 1,7 prosent.

Sesongjusterte bruttoinvesteringer i fast realkapital falt 1,4 prosent i juli. Den rullerende tremånedersveksten fra februar-april til mai-juli var på 0,6 prosent. Husholdningenes boliginvesteringer falt over seks prosent i juli.

Overnattings- og serveringsvirksomheten vokste kraftig i juli, i overkant av 20 prosent, og bidro mest til den samlede veksten i juli.

Den langsiktige gjeldsveksten øker – men den kortsiktige synker

SSB tror styringsrenten skal opp til 1,75 prosent

Forbruksgjelden har falt med 4,8 milliarder den siste måneden 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også