SSB tror styringsrenten skal opp til 1,75 prosent

I en ny analyse mener SSB-forsker Thomas von Brasch at styringsrenten skal opp til 1,75 prosent innen 2024.
SSB-forsker Thomas von Brasch. | Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SSB-forsker Thomas von Brasch. | Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Norges Bank møtte koronakrisen med rentekutt og styringsrenta har vært 0 prosent i litt over ett år. SSB-forsker Thomas von Brasch tror styringsrenten skal opp til 1,75 innen 2024.

– Nullrenta gjenspeiler en økonomi i krise. Med økt økonomisk aktivitet og videre gjenåpning av samfunnet ligger det an til at renta skal heves fra dagens unormalt lave nivå, sier von Brasch i et innlegg på SSB sine hjemmesider.

I innlegget påpeker SSB at en stadig større andel av befolkningen er vaksinert og at færre av de smittede blir innlagt på sykehus. Framover ventes derfor den økonomiske veksten å fortsette.

– Vi legger til grunn at gjenåpningen av samfunnet fortsetter i tiden framover. I takt med det venter vi at den økonomiske veksten vil ta seg markert opp i 2022, og da spesielt i mange av de næringene som har vært hardest rammet av smitteverntiltakene, forklarer von Brasch.

SSB tror at ettervirkningene av den internasjonale lavkonjunkturen og de nasjonale smitteverntiltakene vil prege norsk økonomi en god stund framover.

SSB påpeker at i 2. kvartal i år var boligprisene mer enn 12 prosent høyere enn i tilsvarende periode i fjor. De siste månedene har det imidlertid vært tegn til at boligprisveksten er i ferd med å avta.

Arbeidsledigheten er på et høyt nivå sammenliknet med hva SSB anser som normalt. Før pandemien traff økonomien lå ledigheten rundt 3,7 prosent. Ifølge månedlige sesong- og bruddjusterte tall fra Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) var ledigheten 4,9 prosent som gjennomsnitt for april, mai og juni i år. SSB mener at beregningene viser at arbeidsledigheten blir 4,7 prosent som årsgjennomsnitt i 2021, for deretter å falle til rundt 4,2 prosent i 2023.

Les hele analysen til SSB-forskeren her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også