Omstillingsbarometeret viser at norske banker stiller med lite kreditt til oppstartsselskaper

Norge ligger på en 16. plass av 22 land når det kommer til tilgangen på kreditt for oppstartsselskaper viser NHOs omstillingsbarometer.
Leder for startup Håvard Lindtvedt i Nordea mener det trengs regelendringer i Norge. | Foto: Nordea
Leder for startup Håvard Lindtvedt i Nordea mener det trengs regelendringer i Norge. | Foto: Nordea

NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, Abelia, legger hvert år ut rapporten Omstillingsbarometeret, som måler hvordan Norge gjør det målt mot andre land.

Rapporten viser at Norge gjør et hopp fra 21. plass til 10. plass av 22 land, i kategorien «finansiering for entreprenørskap». Kapitaltilgangen for oppstartsselskaper har forbedret seg kraftig. Internasjonale investorer har også begynt å se til Norge, men det er et stort gap i det norske kapitalmarkedet som fortsatt kan og bør fylles, menes det i rapporten.

Kapitaltilgangen har forbedret seg, men ingenting har skjedd på tilgangen til kreditt, hvor Norge ligger stabilt på 16. plass av de 22 landene.

Like regler for alle

Shifter har intervjuet Nordea, SR-Bank og Danske Bank om hva de mener om kritikken fra rapporten, og de er unisont enige i at bankene gjør vurderinger, uavhengig om det er et oppstartsselskap eller ikke.

– Det er riktig at bankers tradisjonelle lånetilbud ikke er tilpasset oppstarts- og vekstselskaper, sier leder for startup og growth Håvard Lindtvedt i Nordea, til Shifter.

Derfor har bankene egne tiltak, som skal gjøre det mulig for oppstartsselskaper.

Nordea viser til at de har etablert en egen enhet i hvert av de nordiske landene, som har til formål å bygge kompetanse og kunnskap om hva som skal til for å skape verdi for oppstarts- og vekstselskaper. Her mener Lindtvedt at om Norge skal få løftet ambisjonen med mer lånekapital, er man avhengige av at Norge knytter seg til det tilbudet EU nå tilbyr av garantiordninger, som Nordea har hatt muligheten til å gjøre.

For SR-Bank pekes det til Monner og GünderAcademy, mens Danske Bank forteller Shifter at det er regulatoriske hindringer, men siden 2015 har banken jobbet med tiltak som Thehub.io, en rekruttering- og investorplattform for oppstartselskaper, og Plusimpact.io, et initiativ som skal hjelpe oppstartsselskaper som jobber med FNs bærekraftsmål.

Finanstilsynet: Kriminalitet og «geopolitiske forhold» er trender bransjen må følge nøye med på

Startet i lokaler fra SR-banken - verdsatt til to milliarder

Harmonychain lander sin første kontrakt – uten ferdig produkt 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også