Nær halvering av avkastning for KLP Banken i andre kvartal

Sterk nedgang i driftsresultatet i andre kvartal for KLP Banken etter tap på finansielle instrumenter.
Leif Magne Andersen, administrerende direktør i KLP Banken. | Foto: KLP
Leif Magne Andersen, administrerende direktør i KLP Banken. | Foto: KLP

KLP Banken oppnådde en avkastning på egenkapitalen på 2,48 prosent i andre kvartal 2021, ned 2,16 prosentpoeng fra 4,64 prosent i samme periode i 2020.

«KLP Banken AS har god soliditet og en egenkapitalsituasjon som tilfredsstiller alle regulatoriske krav. Kombinert med lav kredittrisiko i utlånsvirksomheten er det et godt utgangspunkt for å oppnå tilgang til best mulig finansiering i kapitalmarkedene», skriver KLP i sin kvartalsrapport.

Resultat etter skatt i andre kvartal ble 8,5 millioner kroner, ned fra 24,9 millioner i samme periode i fjor.

Det er under finansielle instrumenter den store forskjellen ligger, der banken i andre kvartal har -2,9 millioner kroner, mot 25,5 millioner i samme periode i 2020.

Bankens netto renteinntekter i kvartalet ble 32,3 millioner kroner, mot 27,7 millioner i andre kvartal 2020.

KLP Banken konsern hadde per 30. juni 2021 utlån til kunder på 38,2 milliarder kroner, opp fra 37,5 milliarder på samme tidspunkt i fjor.

«KLP Banken AS har som del av et kunde-eid konsern tatt sin del av ansvaret for å håndtere situasjonen som koronapandemien har medført for kunder og medlemmer. I personmarkedet er det gjennomført raske rentenedsettelser, tettere oppfølging og veiledning samt innvilgelse av avdragsutsettelser for de medlemmer som har hatt behov for det. I offentlig marked har banken bidratt ved å øke utlånstilbudet basert på ekstraordinær likviditet som KLP har stilt til disposisjon, samt med veiledning og informasjon gjennom tett kontakt med kundene. Også første halvår 2021 ble preget av denne spesielle situasjonen», skriver KLP.

Konsern

KLP Banken konsernet oppnådde en avkastning på egenkapitalen på 4,47 prosent i andre kvartal 2021, opp 0,88 prosentpoeng fra 3,59 prosent i samme periode i 2020.

Resultat etter skatt i andre kvartal ble 4,4 millioner kroner, ned fra 16,9 millioner i samme periode i fjor.

Konsernets netto renteinntekter i kvartalet ble 77,1 millioner kroner, mot 60,3 millioner i andre kvartal 2020.

Også KLP Banken konsernet, som KLP Banken, viser store tap innen rentebærende verdipapirer i forhold til andre kvartal i 2020. KLP Banken konsernet hadde i andre kvartal minus 13,2 millioner kroner i netto tap på rentebærende verdipapirer, mot 21,4 millioner i pluss på samme posten i andre kvartal 2020.

KLP Banken konsernet mener hovedtrekkene ved første halvår av 2021 har vært god vekst i boliglån. God underliggende drift og tilfredsstillende resultat.

Konsernet forvalter utlån så langt i år på 114 milliarder, det er ned 4 milliarder fra samme tidspunkt i fjor.

«Bankkonsernet forvalter boliglån og offentlige utlån finansiert av morselskapet (KLP). Forvaltningshonorar for dette oppdraget utgjorde 29,7 (29,6) millioner for første halvår.», skriver KLP Bank konsernet i børsmeldingen.

DNB forventer tøff konkurranse fra KLP fremover: – For kundene er dette positivt

Skue Sparebank: – Kampen om veksten kan gi et større press på bransjen 

Bank Norwegian ser den negative trenden snu i andre kvartal 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også