FinansWatch

Økt kredittkortbruk den siste måneden

Forbrukerne har begynt å bruke kredittkortene igjen, men forsinket rapportering i solgte porteføljer gir et stort fall i den totale usikrede gjelden.

NATURLIG ØKNING: Gry Nergård ser det som naturlig at forbruket øker igjen når samfunnet har åpnet opp.

Den totale usikrede gjelden går ned den siste måneden med 2,8 mrd kroner fra 152,6 til 149,8 mrd. Det viser tall fra Norsk Gjeldsinformasjon.

– Nedgangen er markant på faktureringskort, både når det gjelder beløp, antall og personer. Dette skyldes hovedsakelig salg av porteføljer mellom finansforetak. Den store reduksjoner vil kunne tilskrives forsinket rapportering fra de som har kjøpt fordringene, sier Gry Nergård, forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge.

Samtidig øker ikke-rentebærende rammekreditt med 1 mrd kroner i løpet av siste måned, til 19,2 mrd kroner pr 1. juli.  Det vil si at forbrukerne har begynt å bruke kredittkortene sine, men at den benyttede kreditten har ikke forfalt til betaling ennå.

– Det siste året har det vært begrensninger på reiseaktivitet, restaurantbesøk og andre opplevelser. Så det er veldig naturlig at forbruket øker igjen når samfunnet har åpnet opp, sier Nergård.

Hun er imidlertid ikke bekymret for at økningen skal føre til at gjelden kommer ut av kontroll. Finans Norges forbrukerundersøkelse viser at 8 av 10 husholdninger sier at de kan klare en uventet ekstra utgifter på 20.000 kroner, og det er flere som sier at de tåler en renteøkning på sine lån nå enn det var før pandemien.

– Det er gledelig at så mange forbrukere har bygget seg opp en økonomisk buffer gjennom der siste året, sier hun.

Danske Bank har tatt for høye renter på purregebyrer

Finanstilsynet: – Høyeste bokførte utlånstap siden bankkrisen på 90-tallet

Tv-profiler vil lansere eget inkassoregister 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch