Danske Bank må utlevere forretningsensitive dokumenter i erstatningssak

Danske Bank er saksøkt av en bedriftskunde som ble offer for Norges største digitale pengesvindel. Kunden bruker nå hvitvaskingssaken mot Danske Bank for å søke erstatning fra banken.
Arkivbilde. Danske Banks hovedkontor i Trondheim. | Foto: Magnus Eidem
Arkivbilde. Danske Banks hovedkontor i Trondheim. | Foto: Magnus Eidem

I en pågående rettssak mellom Danske Bank og oljeselskapet Edison har Danske Bank blitt pålagt av lagmannsretten å legge frem interne dokumenter som belyser bankens hvitvaskingsarbeid i 2019.

Danske Bank ble etter et tilsyn samme år kritisert og sanksjonert av Finanstilsynet for manglende etterlevelse av hvitvaskingsreglene. Banken har tidligere motsatt seg å legge frem dokumentasjonen i rettssaken av konkurransemessige hensyn, men må nå legge den frem. Retten har gått med på å gjøre denne delen av bevisførselen unntatt fra offentligheten.

– Lagmannsretten har besluttet taushetsplikt for disse bevisene og denne delen av saken skal i tillegg gå for lukkende dører. Vårt behov for konfidensialitet i forhold til disse rutinene blir derfor ivaretatt og vi ser frem til å legge frem vårt syn i retten, skriver kommunikasjonsdirektør Stian Arnesen i en e-post til DN.

Arnesen understreker for øvrig at de ikke anerkjenner noen kobling mellom hvitvaskingssaken og erstatningssaken.

Norges største ran

I 2019 ble den norske delen av det italienske oljeselskapet Edison svindlet for 130 millioner kroner da den norske ledelsen ble lurt til å overføre penger til noen de trodde var selskapets toppsjef.

Svindelen er den største kjente pengesvindelen i Norge hittil.

Edison var kunde i Danske Bank og har søkt erstatning på samme sum av banken. De hevder banken var uaktsom da den godkjente transaksjonene og at Edison feilaktig var satt på en unntaksliste som gjorde at en verifisering av transaksjonene ikke ble gjort.

Danske Bank på sin side mener det er selskapets ansatte som har vært uaktsomme og at banken ikke kan klandres.

DnB og Nordea EU-ledende på åpne banktjenester 

Tillitsvalgt i Sbanken: – Både positive og negative reaksjoner blant de ansatte

Finansforbundet om manglende kompetanse: – Veldig bekymringsverdig 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også