Ny svindelform tiltar - jobbsøkere blir svindlet

DNB har registrert 11 svindelsaker på drøye to måneder de er sikre på er relatert til jobbsøking. I den største enkeltsaken ble det overført nesten 52.000 kroner fra én kundes konto.
Fjeldvær har fagansvar for å håndtere bedragerier mot DNB-konsernet. I fjor stoppet de svindel for totalt 1,2 milliarder kroner. | Foto: Stig B. Fiksdal
Fjeldvær har fagansvar for å håndtere bedragerier mot DNB-konsernet. I fjor stoppet de svindel for totalt 1,2 milliarder kroner. | Foto: Stig B. Fiksdal

– Dette er en videreutvikling av en kriminalitetsform som det har vært mye av over tid, sier Terje Fjeldvær, som leder DNBs avdeling for bekjempelse av bedrageri til Dagens Næringsliv.

DNB har registrert 11 svindelsaker på drøye to måneder de er sikre på er relatert til jobbsøking. I tillegg kjenner de til flere lignende saker fra samtaler med andre banker. I den største enkeltsaken ble det overført nesten 52.000 kroner fra én kundes konto.

Svindelen fungerer slik: det opprettes falske sider som skal se ut som en jobbsøkerportal. Deretter får de deg til å logge inn med BankID. Når du gjør det, foretar de et kjøp av kryptovaluta på dine vegne på en legitim børs. Kryptovalutaer går til de kriminelle og svindelofferet sitter i stedet du med en tom brukskonto før du egentlig skjønner hva som har skjedd.

– Et sterkt ønske om jobb kan gjøre deg sårbar fordi du kan ha et sterkt ønske om at du skal få jobben, og lettere tro at siden er ekte, sier Fjeldvær.

Ser ny trend innen forsikringssvindel  

Finanstilsynet: Robust bankinfrastruktur i Norge 

DNB: Digital svindel mot kunder har økt med 300 prosent siden 2018 

 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også