Nibor-renten er historisk lav, men analytiker tror ikke på priskrig

Pengemarkedsrenten Nibor er på det laveste nivået noensinne i Norge. Det er ofte et signal om at bankene vil konkurrere om å sette ned renten.
Illustrasjonsbilde. Finansdistriktet Barcode i Bjørvika i Oslo. | Foto: Jörgen Skjelsbæk
Illustrasjonsbilde. Finansdistriktet Barcode i Bjørvika i Oslo. | Foto: Jörgen Skjelsbæk

Tremåneders Nibor-rente er nå på 0,26 prosent. Det er et rekordlavt nivå.

– Det er norgeshistoriens laveste nivå, sier kredittanalysesjef Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets til DN.

I tredje og fjerde kvartal var Nibor på et uvanlig høyt nivå, og det utfordret lønnsomheten til bankene som nettopp hadde utnyttet nullrenten til å sette ned boliglånsrentene sine. Renteekspertene sier dagens nivå er en normalisering ut fra andre makroøkonomiske forhold, som styingsrenten.

Flere setter ned

Flere norske banker har valgt å sette ned den markedsførte renten den siste tiden. Obos-banken er en av dem, men også Himla, Bulder Bank og Danske Bank har gjort kutt.

– Vi er jo ikke den første banken som senker rentene. Det er en liten bevegelse i markedet nå. Jeg antar at det også har en sammenheng med at pengemarkedsrenten har kommet ned, sier Aleksander Dahl, leder for privatmarked i Danske Bank til E24.

Bankanalytiker Nils Christian Øyen i Sparebank 1 Markets sier dette ikke er tegn på en større priskrig blant bankene nå. Han mener rentekuttene som er kommet er «spesialtilfeller» fra hovedsakelig utfordrerbanker.

– Vi tror på at du fortsatt vil få en svakt fallende rente på boliglån, men at kanskje den normale konkurransen vil spille seg ut heller enn at du ser annonserte rentekutt sier Øyen til E24.

Norges Bank har også varslet at styringsrenten skal opp mot slutten av året. Det kan føre til at mange banker ikke ønsker å legge seg lavt, med lav lønnsomhet, før den tid.

– Kundene bryr seg om mye mer enn de siste desimalene på boliglånsrenten

Fekk nedgang i innskot og utlån etter å ha mista kommunar som kundar 

DNBs talentfabrikk måtte finne nye løsninger under pandemien  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også