Nybø ber om møte med DNB etter hvitvaskingskritikk

Næringsminister Iselin Nybø har bedt om et møte med delvis statseide DNB etter at banken ble ilagt et gebyr for brudd på hvitvaskingsloven.
Foto: Lise Åserud / NTB
Foto: Lise Åserud / NTB
NTB

– Det er naturlig at staten som eier nå setter seg inn i kritikken som er kommet. Departementet har bedt om et møte med styreleder i DNB for å få en orientering om saken, sier Nybø (V) i en uttalelse fra departementet til Dagens Næringsliv.

Mandag ble det kjent at DNB er ilagt et gebyr på 400 millioner kroner av Finanstilsynet for brudd på hvitvaskingsloven. Gebyret ble varslet i desember i fjor.

Nybø understreker at det er styret og ledelsen i DNB som har ansvaret for arbeidet mot hvitvasking og å følge opp tilsynets funn.

– Jeg har inntrykk av at DNB har satt inn store ressurser i arbeidet. Staten som eier forventer og har tillit til at styret foretar seg det som er nødvendig for å sikre god etterlevelse av hvitvaskingsloven. Arbeid mot hvitvasking er viktig, sier Nybø.

Den 7. desember i fjor varslet Finanstilsynet DNB om et foreløpig vedtak om overtredelsesgebyr på 400 millioner kroner for mangelfull etterlevelse av regelverket for hvitvasking og terrorfinansiering.

Mandag morgen bekrefter Finanstilsynet at boten blir stående i den endelige rapporten.

«Etter Finanstilsynets vurdering viser så langvarige og omfattende mangler at antihvitvaskingsområdet over tid ikke kan ha fått tilstrekkelig prioritet i den overordnede styringen av bankens virksomhet», heter det i vedtaket.

DNB presiserer at de ikke har vært mistenkt eller etterforsket for å ha bidratt til hvitvasking eller terrorfinansiering. Men de har vært involvert i en sak som omhandler den islandske virksomheten Samherji, men saken er nå henlagt.

«DNB kjenner seg ikke igjen i Finanstilsynets vurdering om manglende prioritering av anti-hvitvaskingsarbeidet hos styret og ledelsen», skriver DNB i en pressemelding.

Finanstilsynet tror DNB kan ha lignende feil i flere kundeforhold

Finanstilsynet opprettholder bot til DNB 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også