VFF vet ikke hvor mye av nordmenns sparing er knyttet til pensjon

Individuell pensjonssparing utgjorde 0,3 prosent av den totale pensjonsformuen i 2018. – Vi har ikke oversikt over hvor mye av den totale sparingen i verdipapirfond som i realiteten er knyttet til pensjon, sier Bernt Zakariassen, adm. direktør i Verdipapirfondenes Forening.
Bernt S. Zakariassen, administrerende direktør i VFF | Foto: Irene Sandved Lunde
Bernt S. Zakariassen, administrerende direktør i VFF | Foto: Irene Sandved Lunde

Gjennomsnittsnordmannen har rundt 3 millioner kroner i opptjent pensjonsformue. Av dette utgjør privat, individuell sparing omlag 105.000 kroner, skriver Finansavisen.

I samme segment er den individuelle sparingen enda lavere, bare 48.000 kroner, viser SSBs pensjonsdata for 2018. Individuell pensjonssparing utgjorde bare 0,3 prosent av den totale pensjonsformuen. Største pott er i Folketrygden, med 81 prosent, fulgt av tjenestepensjon og AFP i offentlig sektor, 11,7 prosent.

– Vi har ikke oversikt over hvor mye av den totale sparingen i verdipapirfond som i realiteten er knyttet til pensjon, sier Bernt Zakariassen, adm. direktør i Verdipapirfondenes Forening (VFF) til avisen.

Alderdom nevnes imidlertid som et viktig motiv for sparing.

– I våre årlige spørreundersøkelser er likevel sparing til alderdom alltid blant de viktigste motivene for sparingen, selv om sparingen ikke nødvendigvis er i ordninger som er direkte knyttet til pensjon, sier han og legger til:

– Vi tror derfor at en stor andel av den økte, frie sparingen i realiteten er pensjonssparing.

Zakariassen i VFF: – Bransjen er fortsatt for mannsdominert 

VFF: – Hvis trenden fortsetter kan vi få all-time high tegning i fondsmarkedet  

 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også