FinansWatch

BI-professor mener DNBs oppkjøp av Sbanken bør stoppes

Professoren mener Sbankens rolle i markedet er viktigere enn Sbankens størrelse.

Morten Kinander, professor ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI.

Torsdag i forrige uke la DNB 11,1 milliarder kroner på bordet for å friste Sbankens aksjonærer til å selge sine aksjer til DNB. Markedet reagerte, som det pleier, med å sende Sbankens aksje til værs.

Samtidig kom det en del kundereaksjoner som tydet på at ikke alle av Sbankens kunder har lyst til å bli med på en fusjon.

Oppkjøpet må godkjennes av både Konkurransetilsynet og Finanstilsynet før det kan gjennomføres. For professor Morten Kinander ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI er det åpenbart at oppkjøpet må stanses av konkurransetilsynet.

– Det er vanskelig å forstå DNBs begrunnelse på en annen måte enn at dette er å kjøpe opp en sterk rentekonkurrent. DNBs posisjon i det norske bankmarkedet er allerede problematisk stor, sier Kinander til DN.

Han påpeker at selv om Sbanken ikke er så store, har de en viktig rolle i markedet.

– Ut fra en tradisjonell konkurransemessig vurdering så ser dette kanskje ikke så bekymringsverdig ut, det er jo et oppkjøp av en mygg. Men Sbanken har funksjon av å være rentereferanse når kundene forhandler med DNB, sier Kinander.

Han mener Norge trenger alle de konkurrentene vi kan få i bankbransjen og at det vil være uheldig å miste Sbanken som aktør på egne ben.

Danske Banks konsernsjef fratrer

DNB fortsetter å kjøpe Sbanken-aksjer – kan bli kappløp med aksje-aktivister 

Hovedtillitsvalgt i SpareBank1 SR-bank: – Ansatte får lite igjen for innsatsen 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch