FinansWatch

Danske Banks konsernsjef fratrer

Danske Banks konsernsjef Chris Vogelzang forlater sin stilling på kort varsel etter mistanke om delaktighet i en hvitvaskingssak.

Konsernsjef Chris Vogelzang i Danske Bank fratrer sin stillng på grunn av involvering i en nederlandsk hvitvaskingssak. | Foto: Jens Dresling

Danske Banks konsernsjef Chris Vogelzang fratrer sin stilling med umiddelbar virkning etter eget ønske. Årsaken er ifølge en børsmelding fra banken at Vogelzang er en av flere mistenkte i en nederlandsk hvitvaskingssak.

Saken dreier seg om manglende forebygging av hvitvasking i ABN Amro, ifølge meldingen.

– Jeg er overrasket over de nederlandske myndighetenes beslutning. Jeg forlot ABN Amro for mer enn fire år siden og er trygg på at jeg ivaretok mitt lederansvar med integritet og dedikasjon. Min status som mistenkt er ikke ensbetydende med at jeg vil bli tiltalt. Men i lys av den spesielle sitasjonen Danske Bank befinner seg i, og den intense granskningen banken er under, særlig med tanke på den ikke avsluttede hvitvaskingssaken i Estland, ønsker jeg ikke at spekulasjoner rundt min person skal stå i veien for Danske Banks fortsatte utvikling. Derfor mener jeg at det eneste riktige er at jeg fratrer. Jeg er veldig lei for å forlate Danske Bank, som er en fantastisk virksomhet med virkelig kompetente medarbeidere, og det har vært en stor ære for meg å lede den, sier Chris Vogelzang i børsmeldingen.

Chris Vogelzang jobbet i ABN Amro fra 2009 til 2016.

Vogelzang blir erstattet av Carsten Egeriis, som frem til nå var direktør for risiko i banken.

Styreformann Karsten Dybvad er lei for å se Vogelzang avgårde.

– Han har  vært helt avgjørende i forhold til å igangsette den omfattende omstilling Danske Bank er i ferd med å gjennomføre, og de fremskritt og resultater som allerede er skapt. Vi forstår og respekterer hans beslutning og takker ham for hans store innsats, sier Dybvad i meldingen.

Også det nederlandske styremedlemmet Gerrit Zalm i Danske Bank fratrer sitt verv. Børsmeldingen bekrefter ikke at dette skyldes innblanding i den samme saken, men Zalm har ifølge avisartikler vært knyttet til saken tidligere.

Overtok etter nordmann

Chris Vogelzang kom til Danske Bank i 2019 og overtok da etter Jesper Nielsen som var stedfortreder for norske Thomas Borgen. Borgen hadde også fratredt sin stilling på grunn av en hvitvaskingssak som omfattet Danske Banks filial i Estland, skriver finanswatch.dk.

Vogelzangs oppgave var å omstille banken gjennom det storstilte 2023-programmet. Programmet skulle rydde opp i flere deler av driften, inkludert en effektivisering av kostnader, økt medarbeiderengasjement og høyere egenkapitalavkastning.

Flere nedbemanningsrunder har vært gjennomført og det er gjort store endringer i ledelsen. Danske Bank har i dansk sammenheng utmerket seg ved å hente inn flere utenlandske ledere, noe de også har blitt kritisert for; at flere i ledelsen mangler kunnskap om det danske markedet.

Danske Bank finner flere feil i tusenvis av kundesaker

Danske Bank-sjefen snakker ut om inkassoskandalen

Danske Bank gjør endringer i organisasjonen. Ser behov for forenkling og satser på HR 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch