DNB blokkerer sine kunder fra Renteradar.no

DNB hevder at dårlig sikkerhet gjør at de ikke kan tillate at kundene sjekker sin rente mot markedet på Renteradar.no. Renteradar avviser dette og mener DNB har helt andre motivasjoner for utestengingen.
Arkivbilde. | Foto: Ints Kalnins/Reuters/Ritzau Scanpix
Arkivbilde. | Foto: Ints Kalnins/Reuters/Ritzau Scanpix

DNB har den siste tiden begynt å forhindre Renteradar.no i å hente ut informasjon om deres lånekunders lånesaldo og rente, skriver E24. Renteradars tjeneste er basert på at brukerne autentiserer seg med BankID og gir Renteradar samtykke til å hente ut informasjonen og sammenligne den med andre bankers rentetilbud og andre brukeres oppgitte rente.

– I desember i fjor oppdaget vi at våre brukere ikke lenger fikk innhentet sin låneinformasjon fra DNB. Det viste seg at DNB hadde begynt å sperre roboten ute gjennom ulike tiltak, sier Renteradars markedssjef og medgrunnlegger, Sindre Noss, til E24.

Renteradar og DNB har siden hatt en slags teknologisk runddans hvor Renteradar har forsøkt å jobbe seg rundt blokkeringen rent teknisk. Alle vellykkede tilpasninger har i løpet av et par dager blitt møtt med en ny blokkering av DNB, sier Renteradar.

Oppgir sikkerhet som årsak

DNB oppgir til E24 at det er for dårlig sikkerhet hos Renteradar som er årsaken til blokkeringene.

– Når aktører som Renteradar, uten avtale med banken får tilgang til kundens nettbank, utsetter det både kundene og banken for uønsket risiko. DNB har ikke tilstrekkelig kontroll på hvilken informasjon som hentes ut, og vi vet heller ikke hva de bruker informasjonen til, sier Vibeke Hansen, kommunikasjonsdirektør i DNB til E24.

DNB har ingen plikt til å dele låne- og rentedata med tredjeparter eller mellommenn med samtykke fra kundene. Denne løsningen må ikke forveksles med betalings- og transaksjonsdata som er regulert av PSD2-direktivet.

Renteradar mener dette er tull og at DNBs motivasjon ligger i at de ikke ønsker å være åpne om hvor konkurransedyktig renten til kundene er.

– Hvis DNB seriøst mener at vår løsning utgjør en sikkerhetsrisiko, kan dette enkelt løses gjennom å tilby et API. Utad er DNB opptatt av å fremstå som en proaktiv «Open Banking»-aktør. I virkeligheten forhindrer de fri konkurranse og utnytter sin dominerende markedsposisjon, sier Noss.

Buypass ser mot EU og Storbritannia for meir vekst 

Finanstilsynet vurderer å trekke konsesjonen til Bill Kill

Strise inngår samarbeid med Danske Bank: – Godt eksempel på at samarbeid mellom en stor og liten aktør kan fungere godt 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også