FinansWatch

SpareBank 1 SMN: To av tre koronakroner fortsatt ubrukt

SpareBank 1 SMN har tatt en temperaturmåler på næringslivet med en egen koronaanalyse. Banken ser positivt på utviklingen i både utlånsporteføljen og resten av næringslivet i regionen.

Marita Wingan. Banksjef Hitra og Frøya i SpareBank 1 SMM. | Foto: SpareBank 1 SMN

Ett år etter at Erna Solberg og resten av regjeringen innførte de strengeste tiltakene i fredstid i Norge, har SpareBank 1 tatt en temperaturmål på næringslivet i Midt-Norge med en egen koronaanalyse, skriver lokalavisen Frøya.

Her kommer det frem at 21 av prosent av bedriftene i regionen er sterkt eller moderat påvirket av krisen. Samtidig er antall konkurser i 2020 25 prosent lavere sammenlignet med 2019, noe som banken mener gir grunn til optimisme.

– Næringslivet i regionen har definitivt blitt satt på prøve det siste året. Våre ferskeste undersøkelser viser at det heldigvis ikke er bekmørkt. Snarere antydninger til en gryende optimisme, sier bedriftsrådgiver Bjørg Rabben i Sparebank 1 SMN, til Frøya.

I forbindelse med lånegarantiordningen ble SpareBank 1 SMN tildelt en ramme på 1,8 milliarder kroner for å bidra til å hjelpe bedriftene som ble rammet av pandemien. Ifølge banken er to av tre koronakroner ubrukt, og på Frøya og Hitra er fasiten enda lavere.

– Det underbygger vår opplevelse av at mange midtnorske bedrifter har klart seg greit. Tapsnivået er relativt lavt, det samme gjelder mislighold av lån. Sett i sammenheng med en gledelig vekst i utlån, bekreftes vår klokkertro på midtnorsk næringsliv, forteller banksjef Marita Wingan i Sparebank 1 SMN.

Wingan mener at de som finanshus er bunnsolide og at de har klart å levere gode tall til tross for et krevende år.

SpareBank 1 SMN fikk et totalresultat på 1.978 millioner kroner i 2020. Selv om SpareBank 1 SMN har nesten én milliard i tapsavsetninger og leverer et resultat som er 585 millioner kroner svakere enn 2019, er det fortsatt tidenes tredje beste resultat for banken.

– Bunnsolid kvartal og oppsiktsvekkende høy vekst i et krevende år. Det lyser vekst av hele regnskapet både i privatmarkedet og bedriftsmarkedet. Det har vært et vekstår og et vekstkvartal, har Jan-Frode Janson, konsernsjef i SpareBank 1 SMN, tidligere uttalt til FinansWatch.

Mer fra FinansWatch

Danske Bank anket bedrageri-dom

Danske Bank i Norge ble i februar idømt å betale over 30 millioner kroner til et energiselskap etter at selskapet ble utsatt for direktørsvindel.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch