SpareBank 1 SMN: To av tre koronakroner fortsatt ubrukt

SpareBank 1 SMN har tatt en temperaturmåler på næringslivet med en egen koronaanalyse. Banken ser positivt på utviklingen i både utlånsporteføljen og resten av næringslivet i regionen.
Marita Wingan. Banksjef Hitra og Frøya i SpareBank 1 SMM. | Foto: SpareBank 1 SMN
Marita Wingan. Banksjef Hitra og Frøya i SpareBank 1 SMM. | Foto: SpareBank 1 SMN

Ett år etter at Erna Solberg og resten av regjeringen innførte de strengeste tiltakene i fredstid i Norge, har SpareBank 1 tatt en temperaturmål på næringslivet i Midt-Norge med en egen koronaanalyse, skriver lokalavisen Frøya.

Her kommer det frem at 21 av prosent av bedriftene i regionen er sterkt eller moderat påvirket av krisen. Samtidig er antall konkurser i 2020 25 prosent lavere sammenlignet med 2019, noe som banken mener gir grunn til optimisme.

– Næringslivet i regionen har definitivt blitt satt på prøve det siste året. Våre ferskeste undersøkelser viser at det heldigvis ikke er bekmørkt. Snarere antydninger til en gryende optimisme, sier bedriftsrådgiver Bjørg Rabben i Sparebank 1 SMN, til Frøya.

I forbindelse med lånegarantiordningen ble SpareBank 1 SMN tildelt en ramme på 1,8 milliarder kroner for å bidra til å hjelpe bedriftene som ble rammet av pandemien. Ifølge banken er to av tre koronakroner ubrukt, og på Frøya og Hitra er fasiten enda lavere.

– Det underbygger vår opplevelse av at mange midtnorske bedrifter har klart seg greit. Tapsnivået er relativt lavt, det samme gjelder mislighold av lån. Sett i sammenheng med en gledelig vekst i utlån, bekreftes vår klokkertro på midtnorsk næringsliv, forteller banksjef Marita Wingan i Sparebank 1 SMN.

Wingan mener at de som finanshus er bunnsolide og at de har klart å levere gode tall til tross for et krevende år.

SpareBank 1 SMN fikk et totalresultat på 1.978 millioner kroner i 2020. Selv om SpareBank 1 SMN har nesten én milliard i tapsavsetninger og leverer et resultat som er 585 millioner kroner svakere enn 2019, er det fortsatt tidenes tredje beste resultat for banken.

– Bunnsolid kvartal og oppsiktsvekkende høy vekst i et krevende år. Det lyser vekst av hele regnskapet både i privatmarkedet og bedriftsmarkedet. Det har vært et vekstår og et vekstkvartal, har Jan-Frode Janson, konsernsjef i SpareBank 1 SMN, tidligere uttalt til FinansWatch.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også