Torstein Tvenge: Alle salg til utlandet forringer det norske kapitalmarkedet

Bank Norwegian: Et mulig oppkjøp av Bank Norwegian av svenske Nordax er en stor nyhet i norsk finansverden. Ifølge den profilerte investoren Torstein Tvenge er det like naturlig som trist at norske nisjebanker selges ut av landet.
Investor Torstein Tvenge sitter på aksjer verdt 200 millioner kroner i Bank Norwegian. | Foto: Terje Bendiksby / NTB
Investor Torstein Tvenge sitter på aksjer verdt 200 millioner kroner i Bank Norwegian. | Foto: Terje Bendiksby / NTB

Den svenske forbrukslånsbanken Nordax fremmet torsdag morgen en intensjon om å by på alle aksjer i Bank Norwegians eierselskap Norwegian Finans Holding ASA (NOFI).

Den foreslåtte prisen var 95 kroner per aksje, inkludert en premie på 16,5 prosent ut fra handelsslutt onsdag. Straks børsen åpnet steg aksjekursen til over 98 kroner.

Et oppkjøp til 17,8 milliarder kroner forteller flere ting om Bank Norwegian; for det første ser Nordax et stort potensiale i banken og for det andre mener de at det potensialet ikke kan oppnås i Norge.

Investor Torstein Tvenge sitter på aksjer verdt 200 millioner kroner i Bank Norwegian. Han synes ikke det er rart at det kommer bud fra utenlandske kjøpere.

– At de på sikt havner utenlands, er det ingen tvil om. Grunnet strenge norske regulatorisk krav, sier Tvenge til DN.

Tvenge viser til at norske banker har strengere kapitalkrav og er strammere regulert enn banker med rot i andre land. Det gir dem en ulempe i  internasjonal konkurranse.

– Man burde lempe på den delen av de regulatoriske kravene som er innført, slik at utenlandske og norske banker har de samme sikkerhets- og avsetningsbetingelsene, sier Tvenge.

Han synes imidlertid også at det er trist at norske banker selges ut.

– Ja visst er det det. Det har vært synd helt fra Kreditkassen forsvant til Nordea. Alt du mister utenlands er med på å forringe det norske kapitalmarkedet, synes jeg, sier Tvenge til avisen.

Bank Norwegian-styret oppfordrer aksjonærene til å holde seg i ro

Nordax-bud setter fart i Bank Norwegian-kursen

Bank Norwegian: – Vi tar budet til etterretning 

Nordax Bank vil kjøpe Bank Norwegian for 17,8 milliarder 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også