FinansWatch

Historiens største banktabbe: Citibank ser aldri de 7,7 milliardene igjen

Citibank skulle utbetale rentebetalinger til en kundes kreditorer, men endte opp med å overføre nesten 100 ganger for mye. Nå har en domstol avgjort at de pengene kan Citibank vinke farvel til.

Citibanks tastefeil i milliardklassen vil koste dem 501 millioner dollar i likvide midler. | Foto: NTB/AP Photo/Mark Lennihan

I august i fjor skulle Citibank på vegne av sin kunde, kosmetikkonsernet Revlon, sende ut en rentebetaling på åtte millioner dollar til Revlons kreditorer, skriver Reuters.

Istedet overførte banken hele lånets utestående saldo, 893 millioner dollar, til kreditorene. Dette tilsvarer omtrent 7,7 milliarder kroner.

Enkelte av kreditorene har nektet å betale tilbake den overskytende summen og Citibank har derfor gått rettens vei for å få tilbake drøye 500 millioner dollar fra disse selskapene.

Normalt sier amerikansk lovverk at man skal betale tilbake penger man har mottatt som det ikke var meningen at man skulle få, også ved feil sum. Men delstaten New York, som er jurisdiksjonen for denne saken, finnes det et unntak.

Dersom mottakeren har et rettmessig krav på pengene, må de ikke tilbakebetales så lenge mottaker ikke er klar over at en feil er begått. Og siden det i dette tilfellet var snakk om saldoen på et lån, mente mottakerne at de kunne beholde pengene.

Citibank oppdaget og varslet kreditorene om feilen innen et døgn etter at det skjedde.

En domstol i New York har nå gitt kreditorene medhold. Dommen viser blant annet til at Citibank har strenge sikkerhetstiltak på plass for å unngå slike feil, som at tre personer må bekrefte en transaksjon før den sendes. I dette tilfellet ble sikkerhetsrutinen omgått da en innleid konsulent huket av feil boks på et digitalt transaksjonsskjema.

Pengene kommer i hovedsak fra Citibanks egne midler, ikke fra kundens konto.

Et glemt passord gjør at Stefan ikke får tilgang til en kvart milliard i bitcoin

SpareBank 1 advarer om nye svindelforsøk 

Mer fra FinansWatch

Fotballsupporter vil brenne Sparebank 1-logoen

Sparebank 1 Sørøst-Norge er sponsor for både Odd og Sandefjord, som spiller i Eliteserien i fotball. Nå deler banken ut gratisbilletter til bortesupportere, og hjemmesupporterne gir banken krass kritikk i sosiale medier.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch