Ny nasjonal risikovurdering om hvitvasking og terrorfinansiering – bankene vurderes til høy risiko

Bankene forbindes med høy risiko i den nye nasjonale risikovurderingen om hvitvasking og terrorfinansiering. Her er de viktigste funnene i rapporten.
Bankene er viktig i kampen mot hvitvasking og terrorfinansiering, og de forbindes med høy risiko i den nye nasjonale risikovurderingen NA2020. | Foto: Tore Meek/NTB Scanpix
Bankene er viktig i kampen mot hvitvasking og terrorfinansiering, og de forbindes med høy risiko i den nye nasjonale risikovurderingen NA2020. | Foto: Tore Meek/NTB Scanpix

Den nye risikovurderingen (NRA 2020) som utgis av Politidirektoratet og PST viser at det i Norge er størst risiko for hvitvasking ved bruk av kryptovaluta, nye betalingstjenester samt i næringsvirksomhet.

Banker har ifølge rapporten størst risiko for å bli misbrukt til hvitvasking av utbytte, sammen med agenter for utenlandske betalingsforetak.

Dette kan bankene forbedre:

Finanstilsynet erfarer at bankenes rutiner i noen tilfeller er mangelfulle eller ikke etterlever kravene. De bemerker at rutinene i bankene ikke tar utgangspunkt i risikovurderingene, og at de i begrenset grad veileder de ansatte konkret i forhold til sine oppgaver. 

De største bankene og filialene innhenter og bekrefter informasjon om reelle rettighetshavere i for liten grad. Dette resulterer i mangelfulle risikovurderinger og risikoklassifiseringer av kunder og feilslåtte kundetiltak, for eksempel mot selskaper med komplekse eierstrukturer og kunder som bruker skatteparadis.

Videre har bankenes transkasjonsovervåkningssystem og bruken av dem forbedringspotensial. Bankene bruker heller ikke tilstrekkelige ressurser til å sette regler tilpasset egen virksomhet og risiko i systemene.

Rapporten retter også et blikk mot at enkelte kriminielle flytter sitt kundeforhold til mindre banker, siden flere store banker har økt innsatsen på anti-hvitvasking, særlig i implementeringen av kontrollmekanismer.

Dette er de viktigste produkt- og tjenesterisikoene i banksektoren:

De mest vanlige produktene innen personmarkedet og bedriftsmarkedet antas å være mest utsatt for hvitvasking på grunn av antallet kunder med tilgang til tjenesten og at de er enkle å bruke.

Hvis kriminelle får tilgang til avanserte bankprodukter gjennom stråmenn og selskapsstrukturer kan de benyttes i en tilsløringsfase. I bedriftsmarkedet er trade finance-produkter til utenlandske virksomheter et produkt med høy risiko. Det skyldes dels mangelfull identifisering av reelle rettighetshavere, grunnet ikke-transparente eierskapsstrukturer og betydelige summer.

Ingrid Grav er svindeljeger i Danske Bank

Islands statskanal kaster nytt lys på DNBs rolle i korrupsjonssaken mot Samherji

Eika velger nå å advare kunder mot banksvindel som ikke stopper

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også