FinansWatch

Nordic Credit Rating tror 2021 kan bli verre for norske banker enn 2020

Ratingbyrået sier norske banker er godt rustet mot utfordringer, men påpeker at det kan komme en forsinket misligholdsbølge.

Geir Kristiansen, kredittanalytiker i NCR, tror sparebankene vil oppleve et krevende 2021. | Foto: Jörgen Skjelsbæk

Nordic Credit Rating (NCR) har analysert fremtiden for norske sparebanker. Konklusjonen er at de er godt kapitaliserte, men at de samtidig må være oppmerksomme på at det kan komme nye utfordringer neste år, i kjølvannet av pandemien.

– Vi mener 2021 kan bli enda mer utfordrende enn 2020. Økende utlånstap, som normalt er sensykliske, er blant de viktigste risikofaktorene sektoren står overfor, sier kredittanalytiker Geir Kristiansen til Finansavisen.

Kristiansen påpeker at offentlige støttetiltak en dag vil ta slutt og at det ikke er sikkert at hverken husholdningene eller næringslivet har hentet seg helt inn igjen når det skjer. Han regner likevel ikke med en krisesituasjon.

– Vi forventer ikke at tapene vil overstige 0,3 til 0,5 prosent av samlede utlån i den brede banksektoren i 2021. Imidlertid kan enkelte banker bli hardt rammet, spesielt hvis de får problemer med sine næringseiendomsengasjementer, sier Kristiansen.

Digitalt prispress

Videre tror NCR at sparebankene vil måtte leve med enda lavere rentemarginer neste år, som en kombinasjon av vedvarende lav styringsrente og økt press fra digitale lavprisbanker.

Dette vil føre til konsolidering og økt grad av omstilling i bransjen, tror NCR.

– Vi forventer at sparebankene vil offentliggjøre nye kostnadsbesparende tiltak og vi forventer at flere sparebanker vil fusjonere i årene fremover, sier Kristiansen.

To meglerhus hever kursmålet for DNB

Analytikere: – Misligholdsandelen i forbrukslånsbankene har økt 

Bankanalytiker: Konkurransen mellom forbrukslånsbanker har økt det siste året 

Mer fra FinansWatch

– Bulder Bank skal alltid vera ein utfordrar

– Vi skal halde på utfordrarposisjonen og vil heile tida søkje etter nye måtar og løyse kundane sine utfordringar på, seier direktør i Bulder Bank, Torvald Kvamme, til FinansWatch.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch