Analytikere: – Misligholdsandelen i forbrukslånsbankene har økt

Misligholdsandelen for norske banker med forbrukslån som hovedaktivitet var 20 prosent ved utgangen av tredje kvartal, opp fra 19,6 prosent i andre kvartal, viser tall fra Finanstilsynet.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Analytikerduoen Nils Christian Øyen og Tiril Flørnes Støle i SpareBank 1 Markets mener forbrukslånsbankene er lavt priset.

– Vår vurdering er at sektoren er lavt priset og vi synes ikke forbrukslånsbankene har fått anerkjennelse for den oppryddingen som har skjedd de seneste årene. Nå har vi gjeldsregisteret, forbrukslånsforskriften og IFRS 9-regnskapsregler hvor bankene må ta tap tidlig i syklusen, sier bankanalytiker Tiril Flørnes Støle i SpareBank 1 Markets til Finansavisen.

 I tillegg er misligholdsandelen for norske banker med forbrukslån som hovedaktivitet var 20 prosent ved utgangen av tredje kvartal, opp fra 19,6 prosent i andre kvartal, viser tall fra Finanstilsynet. Finanstilsynet påpeker at det er bekymret for utviklingen.

– Misligholdsandelen i forbrukslånsbankene har økt som en følge av dårligere betalingsadferd og er ytterligere forsterket av negativ vekst, sier Flørnes Støle og Øyen.

Analytikerne mener det vi ser er en delvis forsinket effekt og at misligholdsandelen og tapsgraden ble holdt kunstig lave i en periode med høy vekst.

– Vi kommer ikke til å se negativ vekst på 16 prosent hvert år fremover i det norske markedet, men vi vil nok ha en videre reduksjon. Når markedet stabiliserer seg og vi kan få vekst igjen, dog på et sunnere nivå, tror vi også misligholdsandelen vil stabilisere seg, sier Flørnes Støle og Øyen.

Næringsministeren vil etablere investeringsfond i nord 

Randi Marjamaa: – Vi opplever økt slitasje i organisasjonen under denne nedstegningen, men de ansatte er motiverte  

Stadsbygd Sparebank avbryter fusjonen med Ørland Sparebank  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også