74 hyllemeter med bankhistorie: Har systematisert arkivene til flere lokale sparebanker i Vestfold

Nå er arkivene etter Sandefjord sparebank, Sandar sparebank, Tjølling sparebank, Fredriksvern sparebank og Borre sparebank systematisert og katagolisert i Vestfoldarkivet.
Arkivet etter Sandefjord sparebank. | Foto: Ukjent/Vestfoldarkivet
Arkivet etter Sandefjord sparebank. | Foto: Ukjent/Vestfoldarkivet

I kjelleren til Sparebank1 i Sandefjord og Horten lå det over hundre meter med historiske bankdokumenter. Banken skulle rydde opp, og henvendte seg til Vestfoldarkivet for å finne en løsning.

– For å kunne gjøre arkivene tilgjengelig, var det nødvendig å gå gjennom alt materiale og lage en oversikt over innholdet. Det var mye kaos i kjelleren, forteller Marit Slyngstad ved Vestfoldarkivet til Østlands-Posten.

Defor søkte Vestfoldarkivet om økonomisk støtte fra Sparebank1 Stiftelsen BV og mottok 200.000 kroner.

Nå er arbeidet med den gamle bankdokumentasjonen fullført. Arkivene etter Sandefjord sparebank, Sandar sparebank, Tjølling sparebank, Fredriksvern sparebank og Borre sparebank er systematisert og katagolisert i Vestfoldarkivet. Til sammen ble det 74 hyllemeter.

– Bankarkiver er en rik kilde til lokalhistorie. Sparebankene har alltid stått nærme folket og har tradisjonelt hatt sterk lokal forankring. Bankene har spilt en nøkkelrolle på en rekke områder i menneskers liv, for en flersidig utvikling av lokalsamfunnenes selvstyre, selvfinansiering og utvikling. Bankenes arkiver gjenspeiler utviklingen av det lokale og regionale næringslivet, avslutter Marit Slyngstad, som er rådgiver og arkivar ved Vestfoldarkivet.

Per Halvorsen om Sparebank1 Sørøst-Norge: – Vi ønsker å være i forkant av den digitale utviklingen og får betydelig skalafordeler

Sparebank1 BV og Sparebank1 Telemark går sammen om ny regionbank

Sparebanken Sør får ny kommunekunde 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også