FinansWatch

Sanner tar nye grep for å hjelpe bedrifter i koronaskvis

Finansminister Jan Tore Sanner (H) vil gjøre det enklere  for bankene å gi lån til bedrifter som sliter av effekten av nye koronatiltak. I tillegg forlenges muligheten til betalingsutsettelse for skatter og avgifter, og det gis økt avdragsfrihet for lån i statsgarantiordningen.

Finansminister Jan Tore Sanner | Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix

 I løpet av den nærmeste tiden vil det komme flere forskriftsendringer med mål om å hjelpe bedrifter som sliter med pengemangel i påvente av kommende koronakompensasjon, skriver E24.

– Vi jobber nå med disse endringene, som vil komme på plass i løpet av svært kort tid, sier finansminister Jan Tore Sanner til E24.

I den statlige lånegarantiordningen som ble innført i mars er det gitt en ramme på 50 milliarder kroner, men foreløpig har bankene bare brukt om lag ti av disse milliardene.

– Vi så at lånegarantien ble mye brukt den første tiden, men så har vi vært inne i en periode uten like stort behov. Vi tror det kan bli større behov i tiden foran oss, sier Sanner.

Lånegarantiordningen går ut på at staten garanterer for 90 prosent av beløpet i nye banklån til bedrifter som står overfor en akutt likviditetsmangel som følge av koronautbruddet.

– Vi utvider nå bankenes handlefrihet ved at vi klargjør at de har stor frihet og kan ta hensyn til kommende støtte under kompensasjonsordningen. Det er fortsatt bankene som må foreta vurderingen, men endringer vi gjør innebærer at bankene har større handlingsrom, sier Sanner.

– Betyr dette at dere mener bankene har gitt ut for lite lån til nå?

– Vi har hørt at bankenes praksis har variert, det derfor vi vil klargjøre dette, slik at handlingsrommet blir større, sier Sanner.

Mer fra FinansWatch

Huddlestock: Dei tunge investeringane i teknologi bør vere ferdige

Huddlestock aukar inntektsestimata, og i tredje kvartal skal selskapet etter planen levere overskot for første gong. – Vi prøver å gje eit så rett bilete som mogeleg av inntektsestimata, og alt er basert på signerte kontraktar. Vi meiner dette er godt nok til å dokumentere stabil vekst, men det er store moglegheiter til å vekse enda meir, seier

Sparebanker får fullmakt til å betale utbytte

Finansdepartementet har gjort en forskriftsendring som gir sparebanker og andre finansforetak som ikke er organisert i aksjeselskapsform, samme fleksibiliteten til å dele ut utbytte som andre finansforetak har.

Les også

Relaterte

Siste Nytt