Finansdepartementet endrer forskriften for statlig lånegaranti for bedrifter

Endringen muliggjør blant annet at garanterte lån kan inngå i restruktureringer, og at garanterte lån kan refinansieres i hele lånets løpetid.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Finansdepartementet har endret forskriften for ordningen med statlig lånegaranti for bedrifter. «Endringen presiserer blant annet at garanterte lån kan inngå i restruktureringer, og at garanterte lån kan refinansieres i hele lånets løpetid», skriver Finansdepartementet i en pressemelding.

– Muligheten til å gjennomføre restruktureringer eller refinansieringer av garanterte lån kan være en del av løsningen for å unngå at ellers levedyktige bedrifter går konkurs. Vi legger til rette for at bedrifter og banker sammen kan bli enige om markedsmessige tilpasninger som sikrer videre drift, sier finansminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Det ble varslet i oktober at garanterte lån kunne refinansieres frem til 31. desember 2020, og at departementet ville komme tilbake til rammene for bankbytte etter nyttår. Endringene i forskriften i går innebærer også en avklaring av at bankbytte gjennom refinansiering av garanterte lån vil kunne skje i hele lånets løpetid.

– Lånegarantiordningen er i utgangspunktet åpen ut året, men vi jobber med å forlenge den. Kommisjonen vedtok nylig endringer i rammeverket som ordningen er basert på. Det åpner for at ordningen kan forlenges frem til 30. juni 2021. Samtidig tar vi sikte på å kunne åpne for at bankene kan innvilge lån under ordningen med løpetid opptil seks år. Det vil gjelde både for nye låntakere og for de som allerede har fått lån. Disse endringene må notifiseres til og godkjennes av ESA før de kan settes i kraft, sier finansministeren.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også