Finans Norge er redd for at ny finansavtalelov vil hemme digitalisering

Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge er bekymret for at digitaliseringen i Norge kan lide dersom banken, som hovedregel, blir ansvarlig for tap som oppstår ved misbruk av elektronisk signatur.
Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge. | Foto: CF-Wesenberg
Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge. | Foto: CF-Wesenberg

Forslag til ny finansavtalelov ligger i justiskomiteen for behandling. Forslaget innebærer at det som hovedregel er banken som er ansvarlig for tap som oppstår ved misbruk av elektronisk signatur, selv om innehaveren av BankID ville vært ansvarlig etter gjeldende rettsleger, skriver Finansavisen.

– Selv om bankene implementerer nye sikkerhetstiltak som beskrevet med for eksempel varsling til den som søker lån, kan vi få en rettstilstand etter ny lov som likevel fratar en kunde ansvar selv om kunden på nytt har bekreftet at det er han eller hun som har søkt lånet og skal ha det utbetalt, sier Staavi til avisen.

– Det bekymrer oss fordi det potensielt vil kunne hemme den effektive digitaliseringen Norge har nytt godt av i flere tiår, legger han til.

Staavi mener dette vil få konsekvenser for utvikling og bruk av elektronisk ID i Norge.

– Elektronisk ID er kanskje den viktigste forutsetningen for det vellykkede digitaliseringsprosjektet Norge har vært, sier han til Finansavisen.

DNB: – Det er urimelig at banken skal erstatte alt i svindeltilfeller

Finans Norge kritisk til ny finansavtalelov 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også