Sjefen for DNBs bedriftsmarked: – Vi har hatt en god formkurve gjennom tredje kvartal

– Det er et voldsomt driv i omstillingen av norsk økonomi og den har ikke stoppet opp på grunn av covid 19, sier Harald Serck-Hanssen, konserndirektør for bedriftsmarked i DNB
Foto: Stig B. Fiksdal/DNB
Foto: Stig B. Fiksdal/DNB

DNBs bedriftsmarked bidro med et resultat før skatt på 3,76 milliarder kroner, ned fra 3,84 milliarder samme periode i fjor, men vesentlig bedre enn 2,59 milliarder kroner i andre kvartal i år.

– Det går bedre for norsk økonomi enn fryktet. Som bank for 240.000 bedrifter eller nesten hver tredje bedrift i Norge, merker vi hva som skjer, sier Serck-Hanssen til FinansWatch.

Tre ting stikker seg ut

Han peker på tre ting som stikker seg ut i bedriftsmarkedet. Reduserte tap, god vekst i SMB-markedet og en overraskende sterk vekst på ni prosent i ikke låne-relaterte inntekter, det vil si alle produkter og tjenester som DNB leverer til bedriftskundene, ved siden av å gi lån.

– Tapsavsetningene i tredje kvartal er nok noe lavere enn det vi hadde turt å håpe på, selv om vi har signalisert at de skulle bli lavere enn i første halvår. Det er særlig SMB-segmentet … ja egentlig alt annet enn offshore som gjør det bra, sier Serck-Hanssen.

– Oljerelatert står for 90 prosent av tapene i dette kvartalet, fortsetter han.

Tapsavsetningene for engasjement innen olje, gass og offshore endte på 1037 millioner kroner. Til det kom ytterligere 136 millioner fra annen industri. Samtidig reverserte tidligere tapsavsetninger på 360 millioner kroner i personmarkedet, 24 millioner fra næringslivseiendom og 32 millioner innen shipping.

Stabilt innen næringseiendom

På presentasjonen kom det noen spørsmål rundt situasjonen for næringseiendom, blant annet hoteller, og om det var noe økt risiko for tap på det området. Er det en ny risikogruppe?

– Næringseiendom har vært veldig stabilt. Hovedgrunnen til det er at fallende rente påvirker positivt på to måter. Det ene er at kundene får lavere kostnader på sin bankgjeld, det andre er at yield-nivået er blitt ytterligere redusert på gode bygg i Norge. Dermed har belåningsgraden i hoveddelen av porteføljen falt de siste månedene, sier Serck-Hanssen.

– Generelt opplever vi en veldig god likviditet hos våre kunder. Siden 12. mars i år har vi fått inn over 100 milliarder kroner i økte innskudd fra våre bedriftskunder side 12. mars i år.

God SMB-vekst

En stor del av disse pengene kommer fra SMB-markedet. Serck-Hanssen forteller at banken har hatt en vekst på seks prosent i SMB-markedet hittil i år og regner med å ende på en vekst på mellom syv og åtte prosent for hele 2020.

– Om det er vi som tar markedsandeler eller om det er symptomatisk for hele markedet vet vi ikke enda. Men jeg opplever at det er et voldsomt driv i omstillingen av norsk økonomi. Og den har ikke stoppet opp på grunn av covid-19, sier han.

Vil holde tempoen oppe

Serck-Hanssen har god tro på at tempoet vil fortsette inn i årets siste kvartal.

– Vi har hatt en god formkurve gjennom tredje kvartal, slik at vi har god inngangsfart i fjerde. Ikke minst gjelder det samarbeidet mellom mellom folkene våre i bedriftsmarkedet og DNB Markets på en rekke transaksjoner. Det er oppkjøp og fusjoner, selskaper som skal på børs, selskaper som skal hente penger i obligasjonsmarkedet, men også noen tilfeller der noen ser på å ta selskapet av børs.

– Det har gjort at det er et veldig høyt transaksjonsvolum i alle deler av virksomheten vår, sier Serck-Hanssen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også