Danske medier: Danske Banks filial i Litauen spilte nøkkelrolle i tysk hvitvaskingsskandale

Berlingske, Politikken og DR har tilgang på en hemmelig rapport som, ifølge mediene, peker på at også bankens filial i Litauen trolig brøt hvitvaskingsreglene.
Danske Bank sitt hovedkontor i København, Danmark. | Foto: Danske Bank
Danske Bank sitt hovedkontor i København, Danmark. | Foto: Danske Bank

Ifølge de danske mediene DR, Politikken og Berlingske viser rapporten hvordan Deutsche Bank og Danske Bank, på grunn av manglende kontroll av hvitvasking, muliggjorde at kriminelle bakmenn smuglet milliarder ut av Russland.

FinansWatch.dk skriver at det tidligere er kommet frem opplysninger som viser at det fra 2007 til 2015 fløt 1500 milliarder danske kroner gjennom Danske Banks filial i Estland.

De nye dokumentene tyder på at problemet med dårlig kontroll også gjaldt Lituaen.

Politiken skriver at de hemmelige dokumentene avslører hvitvasking for milliarder hos bankens filial i Litauen.

– Hvitvaskingssaken er tilsynelatende enda større enn det som tidligere er kommet frem. Man kan undre hvorfor banken ikke i egen regi undersøkte forholdene og tok det med i deres rapport, som de offentliggjorde i september 2018. Det ville vært naturlig, sier Jakob Dedenroth Bernhoft, hvidvaskingsekspert hos Revisorjura.dk, til Berlingske med henvisning til bankens advokatundersøkelse af hvidvaskingssaken.

– Det er selvfølgelig alvorlig at saken om hvitvasking i Danske Bank ser ut til å bre om seg. Særligt når man kan se hvor systematisk det har foregått. Ut fra den dokumentasjonen her har Danske Bank ikke foretatt tilstrekkelig kontroll, sier Kalle Johannes Rose, adjunkt ved CBS og ekspert i international bekempelse af hvitvasking, til DR.

Rapporten er lekket fra den tyske storbanken Deutsche Bank, og DR skriver at de lekkede dokumentene er blitt delt med det internasjonale journalistkonsortium ICIJ av den tyske avisen Süddeutsche Zeitung.

FinansWatch.dk og Borsen.dk skriver at Danske Bank ikke har ønsket til å stille til intervju med mediene.

I et skriftlig svar fra banken, gjengitt av FinansWatch.dk, heter det:

«Vi kan ikke kommentere flere detaljer på disse forhold, siden de er en del av myndighetenes pågående undersøkelser. Som vi tidligere har kommunisert, kikker vi som en naturlig konsekvens av Estland-saken også på andre deler av vår tidligere forretning, herunder Latvia og Litauen.».

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også