Fincen Files: Mistenkelige transaksjoner for 8,2 milliarder i SEB

Svergies Televisions graveprogram «Uppdrag granskning» har dykket ned i de lekkede mistankerapportene fra USA og funnet ny problematisk informasjon om SEBS virksomhet i Baltikum
Graveprogram kommer med ny informasjon om SEBs virksomhet i Baltikum. | Foto: SEB
Graveprogram kommer med ny informasjon om SEBs virksomhet i Baltikum. | Foto: SEB

I et nytt program som blir sendt på svensk tv onsdag har «Uppdrag granskning» identifisert i alt 57 SEB-kunder i dokumentene som skal ha stått for mistenkelige transaksjoner for i alt 8,2 milliarder svenske kroner i perioden 2007-2016. Programmet skal også ha funnet kobilinger mellom SEB og det store hvitvaskingsopplegget som ble kalt Det russiske vaskeri.

I november i fjor la banken frem data som viste at utenlandske såkalte lavtransparenskunder, det vil si kunder som banken i dag i skulle akseptere og/eller der transaksjonene ikke har vært mulig å koble til riktig virksomhet, har stått bak transaksjoner for virka 230 milliarder svenske kroner i perioden 2005-2015.

Til sammenligning kan nevnes at Aftenpostens gransking av DNB i de lekkede dokumentene fant frem til mistenkelige transaksjoner for omtrent én milliard kroner.

Tidligere i år fikk SEB kraftig kritikk av det svenske finanstilsynet, Finansinspektionen, for store brister i antihvitvaskingsarbeidet og fikk en bot på én milliard kroner.

Økokrim i dialog med amerikanske myndigheter etter dokumentlekkasje

Nordea med mistenkelige milliardtransaksjoner  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også