FinansWatch

Nordea med mistenkelige milliardtransaksjoner

Den finske storbanken Nordea dykker også opp i FinCEN Filles. Det viser en gransking som det finske TV-selskapet YLE har gjort av de lekkede dokumentene.

Nordeas navn dykker også opp i de lekkede dokumentene fra USA. | Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I følge YLE skal Nordeas navn være koblet mistenkelige transaksjoner for omtrent 1,5 milliarder svenske kroner i perioden 2013-2017, skriver det svenske nettstedet Realtid.

Et eksempel som blir trukket frem er en rapport fra Deutsche Bank til FinCEN, USAs Økokrim. Den tyske banken skal ha spurt Nordea om hvem som står bak kunden Somitekno, et selskap registrert på De britiske jungfruøyene. Nordea skal da ha svart at «kunden har nektet å oppgi den etterspurte informasjonen».

YLEs gransking skal vise at Somitekno, i virkeligheten er kontrollert av foretningsmannen Igor Bidilo fra Kazakhstan, som har gjort forretninger for milliardbeløp med russiske statseide oljeselskaper.

Til YLE svarer Nordea at sekretess gjelder for både kunder og mistankerapporter og at banken alltid samarbeider med myndigheter.

Mer fra FinansWatch

Sbanken utsatt for dataangrep

Sbanken ble lørdag formiddag utsatt for et dataangrep av samme type som flere norske instanser ble utsatt for denne uka.

Les også

Siste nytt

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch