FinansWatch

Hjemmekontor kan gi økt sykefravær i finansbransjen

Bruken av hjemmekontor har skutt i været i kjølvannet av koronapandemien både for bank- og finansbransjen generelt. Analysesjef sier man kan spare penger, men advarer også om at det kan gi økt sykefravær og færre nye ideer.

DNB er blant bankene som har hatt gode erfaringer med hjemmekontor så langt. Her fra kontoret i Bergen. | Foto: Espen Brynsrud

Flere virksomheter FinansWatch har snakket med i bransjen har tidligere skrytt av fleksibiliteten det gir og at praksisen har gått overraskende bra.

Noen bedrifter kan også spare penger på mer hjemmekontor, men i flere tilfeller kan det bli også dyrere, advarer Union Gruppen og advokatfirmaet Wikborg Rein.

– Hvis du kutter kontorbruken med 20 prosent så sparer du kanskje 10-15.000 i året pr. ansatt. Det utgjør 1-2 prosent av kostnadene ved et årsverk. Da skal du være rimelig sikker på at det ikke har noen negative implikasjoner for at det er en god idè, sier analysesjef i UNION Gruppen, Robert Nystad, til Finansavisen.

DNB med god erfaring fra hjemmekontor – kjører utstyr hjem til de ansatte i banken  

Færre nye ideer

– Jeg tror i praksis mange vil bruke fleksibiliteten til å være borte fra kontoret på de samme tidspunktene og da er det ikke bare å kutte kontorarealene. For eksempel fredager. Det er hvor mange som er på kontoret samtidig som teller, sier Nystad videre.

Nystad viser til forskning som også indikerer flere negative faktorer ved hjemmekontor. Han ber derfor virksomheter i bransjen om å tenke langsiktig og også kartlegge de negative sidene ved hjemmekontor.

– Det kan bli dyrt å kutte mye areal dersom det fører til lavere trivsel, høyere sykefravær og færre nye ideer. Det finnes mye forskning som viser en rekke negative implikasjoner av at folk sitter for tett. Noen selskaper har kanskje kuttet for mye allerede, sier han til avisen.

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch