Sverige vil innføre risikoskatt for banker

Finansdepartementet i Sverige la torsdag frem et forslag om å innføre en risikoskatt for større banker og kredittinstitutt fra og med 2022.
Sveriges finansminister Magdalena Andersson vil innføre risikoskatt for bankene. | Foto: Foto: Jessica Gow/TT/NTB scanpix
Sveriges finansminister Magdalena Andersson vil innføre risikoskatt for bankene. | Foto: Foto: Jessica Gow/TT/NTB scanpix

Ifølge forslaget skall skatten betales av alle banker og kredittinstitutt, både svenske og utenlandske, som har en gjeld på over 150 milliarder svensker kroner ved starten av beskattningsåret og som kan kobles til selskapets svenske virksomhet. I 2022 vil skatten være på 0,06 prosent og fra og med 2023 0,07 prosent.

Finansdepartementet beregner at forslaget skal gi økte skatteinntekter på cirka fem milliarder kroner per år. Disse skal brukes till å forsterke statsfinansene.

Andreas Håkansson, bankanalytiker i Danske Bank sier i en kommentar til nyhetsbyrån Direkt, som gjengis av Dagens Industri, at bankskatten ser ut til å få en større negativ påvirkning på inntjeningen, slik den nå er foreslått å bli innført.

Han tror at bankene vil føre deler av kostnaden over på kundene. «Til sist er det samfunnet som betaler», oppsummerer Håkansson.

Handelsbanken og Swedbank taper markedsandeler på boliglån 

Handelsbanken endrer vellykket gevinstdelingssystem

Handelsbanken Sverige nedbemanner med 1000 ansatte 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også