FinansWatch

Handelsbanken Sverige nedbemanner med 1000 ansatte

En knapp uke etter at Handelsbanken i Danmark varslet nedlegging av filialer og oppsigelser kommer en lignende nyhet fra Sverige.

Handelsbanken i Sverige nesten halverer antallet kontorer. | Foto: Bård Gudim

Handelsbanken i Sverige opplyser at de vil legge ned 180 av 380 kontorer i Sverige innen utgangen av 2021, skriver DI.se.

I løpet av prosessen vil rundt 1000 stillinger i banken forsvinne. Dette er i tillegg til tidligere varslede nedbemanninger.

Banken skriver også at de vil øke sine it-investeringer med totalt en milliard svenske kroner de to neste årene. Investeringene fører til et økt kostnadsnivå på rundt en milliard kroner i året før avsetninger til Oktogonen innen utgangen av 2022.

Oktogonen er en stiftelse som eies av nåværende og tidligere ansatte i Handelsbanken. Stiftelsen eier en stor del av banken og ble etablert i 1973 som en erstatning for et tradisjonelt bonus-system.

– De kostnadskutt som kreves for å nå dit beregnes å innebære en nedgang i innntektene på cirka en milliard kroner, skriver Handelsbanken i en pressemelding.

Handelsbanken kommer til å øke kostnadsavsetningene i fjerde kvartal med omtrent 1,5 milliarder kroner.

Bankens ledelse sier det innleder samtaler og drøftinger med fagforeningene om hvordan stillingskuttene kan gjennomføres med «respekt og omsorg for den enkelte medarbeider».

Ingen slike planer i Norge

Handelsbanken i Norge sier dette ikke vil få konsekvenser for virksomheten her.

– Dette påvirker ikke Handelsbanken Norge. I Sverige har Handelsbanken hatt et litt annet utgangspunkt enn oss, med mange små kontorer. De omstrukturerer seg nå til færre, men sterkere fagmiljøer. Det er et offensivt grep for å styrke rådgivningstilbudet til kundene, sier Lars N. Sæthre, kommunikasjonsdirektør i Handelsbanken Norge til FinansWatch.

Han forklarer at omstruktureringen i Sverige vil gjøre at de får en litt mer lik struktur som virksomheten i Norge.

Da FinansWatch snakket med Handelsbanken i Norge etter nyheten om omstruktureringen i Danmark 10. september sa banken at de ikke har lignende planer i Norge på kort sikt.

– Vi har 45 kontorer i Norge og rundt 800 ansatte, hvorav rundt 500 jobber på de ulike bankkontorene. Kontorene er en veldig viktig del av strategien vår om å være Norges beste rådgiverbank. Til det trenger vi sterke fagmiljøer ved kontorene, sa Sæthre da.

I Norge har banken de siste årene slått sammen kontorer i samme by i områdene Bergen, Trondheim og Sandnes.

– Vi har tidligere konsolidert noen kontorer i enkelte regioner av Norge, men det har vært nettopp for å styrke fagmiljøene og vi har ikke redusert antallet årsverk i forbindelse med disse sammenslåingene, forteller Sæthre.

Handelsbanken legger ned en rekke filialer i Danmark 

Yngvar Ugland er primus motor for innovasjonsarbeidet i DNB  

Mer fra FinansWatch

– Bulder Bank skal alltid vera ein utfordrar

– Vi skal halde på utfordrarposisjonen og vil heile tida søkje etter nye måtar og løyse kundane sine utfordringar på, seier direktør i Bulder Bank, Torvald Kvamme, til FinansWatch.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch