FinansWatch

Handelsbanken endrer vellykket gevinstdelingssystem

BAKGRUNN: Helt siden 1973 har Handelsbanken satt av penger til et gevinstdelingssytem i stiftelsen Oktogonen. Det har gjennom årene sikret personalet både gode pensjonsutbetalinger og inflytelsese over banken. Men nå er det slutt. I fremtiden vil utbetalinger skje til de ansatte direkte.

Handelsbankens konsernsjef Carina Åkerström vil ikke fortsette å betale ut penger til bankens vinstdelingssystem i stiftelsen Oktogonen. | Foto: Handelsbanken

Stiftelsen Oktogonen ble startet i 1973 av den daværende sjefen for Handelsbanken Jan Wallander. Målet var å gi de ansatte inflytelse og etterhvert også penger. Hvert år skulle banken sette av penger så lenge Handelsbanken gjorde det like bra eller bedre en konkurrentene. Systemet var tenkt som et alternativ til bonuser og alle ansatte fikk like mye. Det som gjorde en forskjell var ansienniteten.

Stiftelsen har etterhvert vokst til en gedigen pengebinge. På toppen i 2016 var stiftelsens børsportefølje verd cirka 27 milliarder svenske kroner. I 2019 var porteføljen verdt drøyt 20 milliarder svenske kroner, ifølge det svenske magasinet Affärsvärlden.

Allerede abonnent? Logg inn.

Les hele artikkelen

Få tilgang i 21 dager gratis.
Det krever ikke kredittkort, og det vil ikke gå over til et betalt abonnement etter endt prøveperiode.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Motta våre daglige nyhetsbrev
  • Full tilgang i vår app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få ubegrenset tilgang til FinansWatch for 1360 kr per kvartal.

Abonnér her

Få ubegrenset tilgang for deg og dine kolleger.

Start en gratis prøveperiode for bedriften i dag

Mer fra FinansWatch

Instabank: – Vi er overrasket

Instabank håper fremdeles at Lunar skal klare å kjøpe dem, selv om Lunar har fått utfordringer med å skaffe nødvendig kapital.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch