Legger ned Svalbards eneste bankkontor

Sparebank 1 Nord-Norge meldte torsdag at 16 bankkontor skal stenges. Dermed forsvinner Svalbards eneste bankkontor og fire personer mister jobben.
Snart mister Longyearbyen på Svalbard sitt eneste bankkontor. | Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix
Snart mister Longyearbyen på Svalbard sitt eneste bankkontor. | Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix

Årsaken til at banken stenger kontorene er ikke overraskende – kunde løser stadig flere ting på nett og har ikke det samme behovet av å gå til et bankkontor. I alt 35 personer blir berørt av kontornedleggelsene, fire av dem i Longyearbyen.

– Det føles dramatisk for dem som jobber i en bank som er over 1.000 kilometer fra fastlandet, for man har ikke andre alternativ, sier Trond Hellstad, banksjef for Sparebank1 i Longyearbyen ti E24.

Hellstad og lokalstyreleder Arild Olsen i Longyearbyen mener begge at nedleggelsen kan få store konsekvenser.

– Den samfunnsrollen vi har kan ikke underdrives, for det finnes ikke et annet bankalternativ, sier banksjefen.

– Forholdene på Svalbard er annerledes på absolutt alle områder. Den finansielle strukturen er annerledes og vi trenger noen øyne på bakken som kjenner markedet her, sier Olsen.

Et eksempel Olsen trekker frem er boliglån. Han mener det kun er Sparebank ! Nord-Norge som kan tilby konkurransedyktige lån. En årsak til det er at det bare en omtrent 20 prosent av boligmassen som er privateid. Det gjør at det er vanskelig for banker på fastlandet å kunnde gjøre en objektiv verdivurdering fordi det ikke finnes like omfattende eiendomsverdidata.

– For eksempel gjelder ikke naturskadeloven, det er én stor grunneier og man får bare festetomter. Det er en rekke særegenheter som gjør at det å forstå dynamikken i samfunnet er opplagt viktig for en finansiell institusjon, sier Olsen til avisen.

Banksjef Hellstad peker på et annet problem når kontoret hans stenger igjen. De utenlandske statsborgerne. De er avhengige av å møte opp i banken med pass for å få åpne et bankforhold. I dag er omtrent en tredjedel av innbyggerne i Longyearbyen ikke norske statsborgere.

– For eksempel gjelder ikke naturskadeloven, det er én stor grunneier og man får bare festetomter. Det er en rekke særegenheter som gjør at det å forstå dynamikken i samfunnet er opplagt viktig for en finansiell institusjon, sier Olsen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også