Store banker avviser flere vippe-kunder

Avviklingen av unntakene fra boliglånsforskriften har fått en umiddelbar virkning for bankene, som sier en del kunder nå får det veldig travelt med å kjøpe bolig.
Foto: PR/DNB
Foto: PR/DNB

Som et tiltak for å lette innvirkningen av koronapandemien på boligsalget har norske banker i en periode kunnet doble antallet boliglån som fraviker kravene til lånetakernes økonomiske risikoprofil i boliglånsforskriften.

Denne unntaksordningen blir avviklet ved utgangen av september – og tredje kvartal. Det merkes godt hos de store norske bankene, skriver E24.

– Det er en del boliglånssøkere som nå har hastverk, for de vet at de har litt dårlig tid, sier Endre Jo Reite, direktør for personmarked i BN Bank til E24.

Reite viser til at finansieringsbevis som har blitt utstedt til kunder som ellers ikke ville oppfylt kravene i løpet av unntaksperioden vil gjelde så lenge de er satt til å gjelde. Men kunder i denne gruppen vil ikke få fornyet sine finansieringsbevis etter avviklingen.

Ikke utnyttet maks

DNB, BN Bank og Nordea sier til E24 at de alle tre har utnyttet unntaket fra forskriften til å gi finansieringsbevis, eller lån, til kunder som har god økonomi, men mangler nok egenkapital. Men de sier at de ikke har utnyttet hele rammen til unntaket, som er på 20 prosent av lånesøknadene.

– Det er viktig å huske at fra et finansieringsbevis utstedes, kan det gå inntil tre måneder før boligen er kjøpt, og ytterligere tre måneder før pengene utbetales til selger. En god løsning hadde derfor vært å gradvis trappe ned fleksibilitetskvoten. Vi registrerer at departementet ikke ønsker dette, sier Ingjerd Blekeli Spiten, leder for personmarked i DNB til E24.

Finans Norge mener EU-retningslinjene må tilpasses et digitalisert norsk boliglånsmarked

Finans Norge: den midlertidige fleksikvoten i boliglånsforskriften burde i gradvis innstrammes, ikke kuttes 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

FORTSATT MED: Øyvind Thomassen er fortsatt med som leder i Sbanken etter DNB-fusjon | Foto: Sbanken

Dette gjør Sbanken-sjefene i dag

For abonnenter