Finans Norge mener EU-retningslinjene må tilpasses et digitalisert norsk boliglånsmarked

Hvis ikke tror bransjeorganisasjonen det blir høyere kostnader. Finans Norge mener kravene til fysiske verdivurderinger ved refinansiering kan være fordyrende. Mens Finanstilsynet mener det foreløpig er for tidlig å si hvilke kostnader som vil komme med de nye reglene.
Kommunikasjonssjef Sveinung Sleire i Finans Norge. | Foto: Finans Norge
Kommunikasjonssjef Sveinung Sleire i Finans Norge. | Foto: Finans Norge

Finanstilsynet har besluttet at Norge skal følge retningslinjer fra Den europeiske banktilsynsmyndigheten (EBA) for innvilgning og overvåkning av boliglån. Det kom frem i en pressemelding fra tilsynet forrige uke.

– Dersom retningslinjene blir fulgt uten nasjonale tilpasninger vil det trolig bli krav om flere manuelle takseringer, sier kommunikasjonssjef Sveinung Sleire i Finans Norge til E24.

Avisen skriver at bankene i dag kan bruke statistiske modeller når de skal innvilge eller refinansiere boliglån.

– Krav til fysiske verdivurderinger ved refinansiering kan være fordyrende, da vi har tilgjengelig avansert eiendomsdata som gir et kontinuerlig bilde på verdiutviklingen på panteobjektene, sier Sleire til E24.

Men Ann Viljugrein, direktør for bank- og forsikringstilsyn i Finanstilsynet, sier til E24 at det er for tidlig å si hvilke kostnader som vil følge de nye reglene.

Sleire holder fast på at banknæringen i Norge er langt fremme på digitalisering og at verdivurdering basert på avanserte statistiske modeller er kostnadsbesparende og effektivt for både banken og kunden.

– Det er derfor helt nødvendig å få på plass gode nasjonale tilpasninger av retningslinjene som fortsatt stimulerer til kostnadseffektive systemer, sier han til E24.

E24 skriver at tilsynet skal i dialog med æringen for å finne ut hvordan Norge kan oppfylle kravene til EBA og sikre at «forsvarlige verdivurderinger» blir ivaretatt, uten at det hindrer effektive prosesser.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også