EBA fastslår retningslinjer for innvilgning og overvåking av lån

Den europeiske banktilsynsmyndigheten (EBA) har meislet ut nye retningslinjer for innvilgning og overvåking av lån. Tiltaket skal bidra til å redusere kredittrisiko og øke robustheten til norske finansforetak.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

– Hovedformålet med retningslinjene er å bedre finansforetakenes prosesser, styring og kontroll knyttet til kredittinnvilgelse og overvåking av lån, og på den måten bidra til å redusere kredittrisiko og å øke robustheten til europeiske finansforetak, skriver Finanstilsynet.

Norge vil følge de nye retningslinjene, som også skal bidra til å styrke forbrukervernet, i tillegg til å styrke foretakenes oppmerksomhet om bærekraft og antihvitvasking.

Finanstilsynets kredittrisikomodul vil, der det anses nødvendig, bli oppdatert for å reflektere de nye europeiske retningslinjene.

EBA har klargjort hvor langt det er mulig innenfor kravene i kapitalkravsforordningen (CRR) å bruke statistiske modeller ved verdsettelse av eiendom.

– Finanstilsynet vurderer på bakgrunn av dette at det må stilles nærmere krav til norske foretak når det gjelder bruk av statistiske modeller ved verdsettelse av eiendom som stilles som pant. Finanstilsynet vil ha dialog med næringen om hvilke tilpasninger som er nødvendige for at retningslinjene kan etterleves, skriver Finanstilsynet.

De nye retningslinjene trer i kraft fra 30. juni neste år.

Finansforbundet: Flere trenger å integrere bærekraftarbeidet i forretningsmodellen 

Bankanalytiker tror Finanstilsynet svarer hvis bankene trosser utbyttestopp 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også