Danske Bank leverer et vesentlig bedre kvartalsresultat enn forventet

Bankens utlånsvekst i Norge bidrar til det solide resultatet. – Vi har i løpet av årets seks første måneder blant annet blitt kontaktet av veldig mange nordmenn som ønsker å bli privatkunder hos oss, noe som gjør oss både stolte og ydmyke, sier landssjef Trond F. Mellingsæter, landesjef i Danske Bank Norge.
Foto: Danske Bank
Foto: Danske Bank

Danske Banks kvartalsresultat er vesentlig bedre enn forventet.

I andre kvartal fikk Danske Bank et konsernresultat etter skatt på 2,3 milliarder danske kroner, tilsvarende 3,27 milliarder norske kroner. Det viser kvartalstallene, publisert fredag.

Gjennomsnittsprognosen for Danske Bank var på 992 millioner danske kroner, som vil si at banken leverte et betraktelig høyere resultatet enn det som var ventet av analytikerkorpset.

Til sammenligning fikk storbanken et resultat i samme periode i fjor på 4 milliarder danske kroner, tilsvarende 5,7 milliarder norske kroner. 

Netto renteinntekter steg til 5,5 milliarder danske i andre kvartal i år, tilsvarende 7,8 milliarder norske. Det er opp fra 5,3 milliarder danske kroner, 7,3 milliarder norske,  under samme kvartal i fjor.

– I andre kvartal så vi en innhenting av låneaktiviteten som fikk en positiv virkning på på renteinntektene. Videre bidro normaliseringen av finansmarkedene til en gjenreisning av netto handelsinntekter. Nedskrivninger var vesentlig lavere enn i første kvartal og vi regner med å ha bokført mesteparten av nedskrivningene for i år allerede, skriver konsernsjef Chris Vogelzang i Danske Bank i sin kvartalsrapport.

Ytterligere kostnadskutt

Danske Bank gjennomgår for tiden et kostnadskuttprogram, noe som preger kostnadsbildet i kvartalet.

– Kostnadene økte, hovedsaklig på grunn av omstillingskostnader og kostnader knyttet til styrking av vårt compliance-oppsett. Men vi ser de første resultatene av fokuset på å redusere underliggende kostnader, og dette vil fortsatt ha prioritet fremover, skriver Vogelzang i rapporten.

Det betyr ytterligere nedskjæringer for konsernet.

– For å sikre tilstrekkelig fremgang i kostnadsprogrammet må vi gjennomføre ytterligere tiltak for kostnadskutt. Dessverre betyr dette ytterligere nedskjæringer i antallet ansatte, skriver Vogelzang.

Halvårsresultatet for Danske Bank-konsernet ble med dette positivt, og endte på én milliard danske kroner. Det er seks milliarder svakere enn på samme tid i fjor.

Det var også ventet nedskrivninger på 1,3 milliarder danske kroner, men denne posten endte på én milliard i kvartalet.

Drahjelp fra Norge

Danske Bank har gjennom de siste tre månedene økt utlånsvekst på fem prosent i Norden, hovedsaklig i Norge.

På den andre siden har risiko knyttet til den norske olje- og gassektoren også bidratt til å øke tapsavsetningene knyttet til storbedriftskunder til 3,4 milliarder danske kroner, ifølge rapporten.

Danske Bank: Sterk utlånsvekst i Norge styrker hele konsernet i første halvår  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også