SSB: Nordmenn handler vesentlig mer på nett med internasjonale betalingskort

I løpet av første kvartal gjennomførte vi 103 millioner betalingstransaksjoner over nettet. Dette inkluderer Vipps-betalinger og utgjør 44 milliarder kroner.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Betalingene ble gjennomført med internasjonale betalingskort utstedt i Norge.

Ifølge SSB sine analyser har antallet betalingstransaksjoner hatt en verdiøkning på 17 prosent i forhold til første kvartal i fjor.

Økning i netthandel

SSB har, i forbindelse med koronapandemien, tatt en grundigere kikk på hvordan internasjonale betalingskort har blitt brukt den siste tiden.

Konklusjonen er at nordmenn har handlet vesentlig mer på nett med internasjonale betalingskort i første kvartal i år, enn for tilsvarende periode i fjor. Men SSB registrerer samtidig at annen bruk av kort har falt med syv prosent.

205 millioner transaksjoner

SSB skriver videre:

«Tar vi med all bruk (internett og stedlig bruk) av de internasjonale betalingskortene som er utstedt i Norge ble det registrert 205 millioner transaksjoner, noe som tilsvarte en verdi på 88 milliarder kroner, i første kvartal 2020. Dette er fem prosent flere transaksjoner og en fire prosent større omsetning enn i 1. kvartal 2019».

Reise, kultur og fritid

Det ble kjøpt varer og tjenester med norske kort på nett for henholdsvis 14,2 milliarder kroner og 25,7 milliarder kroner. Resten var overføringer, ifølge SSB.

Tallene viser at det ble brukt mye på reise, kultur, underholdning og fritid, i tillegg til lotteri og totalisatorspill.

Det ble handlet digitale bøker og filmer for 3,3 milliarder kroner.

I tillegg ble det brukt 1,9 milliarder kroner på hobbyartikler som sportsutstyr og leker.

Vi brukte 1,8 milliarder kroner på mat og forbruksvarer.

Helse- og apotekvarer utgjorde vel en prosent, noe som tilsvarer 192 millioner kroner.

Brukte mer i utenlandske nettbutikker

Vel 40 prosent av netthandelen var i utenlandske nettbutikker første kvartal i år.

«I alt ble det kjøpt varer og tjenester på utenlandske nettsteder for henholdsvis 6,2 milliarder kroner og 10,9 milliarder kroner. Dette er 12 prosent flere betalinger og en 17 prosent større kjøpesum enn i første kvartal kvartal 2019», skriver SSB.

I utenlandske nettbutikker var det økt omsetning for kjøp av digitale varer, klær og sko.

Og, kanskje ikke så overraskende med tanke på koronapandemien, utgjorde kjøp av apotekvarer i utlandet 28 millioner kroner, mot 43 millioner kroner første kvartal i fjor.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også