Sparebanken Vest-sjef frykter utenlandske banker holder igjen i koronakrisen

Flere av sparebankene er blant de største långiverne av koronalån til bedrifter. Ifølge Sparebanken Vest-sjef Jan Erik Kjepeseth kan det være et tidlig varsel om at noen banker ikke låner ut som vanlig.
Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef | Foto: Sparebanken Vest
Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef | Foto: Sparebanken Vest

På Garantiinstituttet for eksportkreditts (Giek) liste over hvor mye penger bankene har lånt ut med statlige garantier topper er DNB ikke uventet i topp. At Sparebank 1 SR-Bank kommer som nummer to og har lånt ut mer penger til bedrifter enn Nordea er mer uvanlig, akkurat som Sparebanken Vest kommer før Danske Bank. 

– For at næringslivet skal komme gjennom krisen, er vi avhengige av at en samlet banknæring stiller opp og gir lån som vanlig, sier Kjerpeseth, til Dagens Næringsliv.

Kjerpeseths egen bank har frem til midten av juni lånt ut 830 millioner kroner i den statlige garantiordningen

På spørsmål fra DN om han tror det er fare for at utenlandske banker trekker seg ut når det er krise, svarer Kjerpeseth:

– Jeg undrer meg over at det er så stor forskjell på hvordan bankene har tatt i bruk ordningen med lånegarantier. Gitt vanlig kredittvurdering – hvis enkelte banker ikke vil gi lån når det meste av beløpet har statsgaranti, hvordan vil de stille opp når banken bærer hele lånerisikoen selv.

– Jeg tror dette kan være et tidlig varsel om at noen banker ikke låner ut som vanlig når næringslivet opplever vanskelige tider, sier Kjerpeseth til DN.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også