Rapport: Økning i løsepengevirus mot finansbransjen

130 sikkerhetssjefer i banker verden over har svart på hvilken type angrep de ser for øyeblikket, hvilke trusler de er mest bekymret for, og hvordan de justerer sikkerhetsstrategien- og forbruket.
Illustrasjonsfoto. | Foto: picture alliance/Zoonar
Illustrasjonsfoto. | Foto: picture alliance/Zoonar

Skyteknologi-selskapet VMware fra California har gjennomført en undersøkelse av 130 sikkerhetssjefer i banker og finanstjenester i Europa, USA, Latin-Amerika og Asia. Det er femte gang selskapet gir ut «Modern Bank Heists»-rapporten.

Nøkkelfunnene i rapporten er at 63 prosent av finansinstitusjonene sier de opplever en økning i angrep, noe som er en økning på 17 prosent fra i fjor. Det er også 74 prosent som sier de har opplevd et løsepengeangrep det siste året, hvor 63 prosent valgte å betale løsepengene.

Russland og spionasje

De fleste i undersøkelsen oppgir at Russland er den største bekymringen på grunn av at geopolitiske spenninger fortsetter å eskalere i cyberspace.

Det er også mange som oppgir at bedriften har blitt utsatt for angrep rettet mot markedsstrategisk informasjon, eller økonomisk spionasje.

– Sikkerhet er blitt lederes høyeste prioritet i en tid med økt geopolitisk spenning, økte angrep, verktøy for ekstern tilgang og nulldagsangrep. Finansinstitusjoner begynner å forstå at dagens nettkriminelle går fra ran til kapring, og fra juks til angrep i stor skala, noe som påvirker den ekstremt sårbare finansnæringen hardt. Samarbeid mellom IT-sikkerhetsbransjen, offentlige etater og finanssektoren er avgjørende for å bekjempe disse fremvoksende og økende truslene, sier Per Gustafsson, Nordisk sjef for VMware i en pressemelding.

Ifølge undersøkelsen planlegger flertallet å øke budsjettet mot sikkerhet med 20 til 30 prosent i år. Og 83 prosent er bekymret for sikkerheten til kryptobørser.

DNB tror antall bedragerisaker vil øke

Hobbelin mener finansbransjen ikke klarer å etterleve sanksjoner mot Russland: – Ingen har full kontroll

Odden: – Det kan bli farlig hvis bankene tenker at noen mistenkelige transaksjoner ikke er verdt å følge opp

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også