DNB tror antall bedragerisaker vil øke

Som en effekt av krigen i Ukraina tror DNBs Financial Cyber Crime Center at de kriminelle allerede er godt inne i situasjonen.
Leder Sebastian Takle i DNBs Financial Cyber Crime Center (FC3). | Foto: DNB
Leder Sebastian Takle i DNBs Financial Cyber Crime Center (FC3). | Foto: DNB

I et intervju hos Finansfokus forteller leder Sebastian Takle i DNBs Financial Cyber Crime Center (FC3) at det er vanskelig å skille de reelle pengeinnsamlingene og hva kriminelle eventuelt står bak.

– Da situasjonen eskalerte i Ukraina, så vi en kraftig vekst i veldedighet og folk som ønsker å gi penger. Bedragerne er nok ganske godt inne i dette allerede. Det er vanskelig i dag å skille på hva som er reelle innsamlinger og hva kriminelle står bak. Vi opplevde en liknende situasjon da pandemien smalt, sier Takle til bladet.

Et eksempel han drar frem er at DNB så en ekstrem vekst innen phising-saker under pandemien, samt investerings- og kjærlighetsbedragerier.

Nå ser Takle for seg at det spesielt kan være ved hjelp av krypto at bedragerne lurer folk.

– Vi venter at de kriminelle vil kjøre det samme mantraet som under pandemien, men tilpasse historien. De forteller for eksempel at den vanlige valutaen ikke er stabil, at det ikke er lett å flytte penger lenger og at bankene kan bli utsatt for sanksjoner. Derfor er det nå et godt tidspunkt å investere i krypto, sier Takle.

Han påpeker overfor Finansfokus at DNBs systemer stadig blir bedre til å stoppe mistenkelige transaksjoner før de skjer.

Mener norsk finansnæring stiller sterkt innen cybersikkerhet

Sparebanken Øst om cybertrusselen: – De større enhetene er ofte mer interessante enn de mindre

HSBC fjerner ordet «krig» fra analyser om krigen

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også