Advarer om økning i tvangsavviklinger

Antallet bedrifter som er tvangsavviklet av myndighetene har økt med hele 150 prosent i november, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Dun & Bradstreet.
– Det går mot det høyeste antallet tvangsavviklinger på 20 år, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Dun & Bradstreet. | Foto: Bisnode
– Det går mot det høyeste antallet tvangsavviklinger på 20 år, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Dun & Bradstreet. | Foto: Bisnode

Mens det var få tvangsavviklinger i vår, var økningen i tvangsavviklinger i august på 400 prosent, 313 prosent i september, 60 prosent i oktober – og 150 prosent i november.

Nå går det mot det høyeste antallet tvangsavviklinger på 20 år, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Dun & Bradstreet i en pressemelding.

– Kan ikke bare se på antallet konkurser

– Det er slutt på myndighetenes tålmodighet med bedrifter som ikke har levert regnskap gjennom pandemien, sier han.

Antallet rene konkurser gikk imidlertid ned med 22,9 prosent i november, peker selskapet på:

Samlet har 419 bedrifter blitt slått konkurs eller tvangsavviklet i november, en nedgang på 6,7 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Nedgangen etter elleve måneder av 2021 er på 9,5 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

 – Ser man bare på antallet konkurser er nedgangen stor, men det gir bare halve sannheten hvis man ikke også ser på tvangsavviklingene, sier Ruud.

Norsk næringsliv hadde rekordresultater i 2020 med et gjennomsnittlig overskudd på 7,2 prosent av omsetningen, mot 5,4 prosent i 2019, understreker han.

– Soliditeten til næringslivet er også svært bra, noe som betyr at man lettere står imot konkursfarene.

– Det trengs, fordi utfordringene for næringslivet står i kø. Norske bedrifter skylder cirka 5 milliarder kroner i utsatte skatter og avgifter som forfaller i månedene fremover. Pandemien ser ikke ut til å være ferdig, og høye strømpriser, høyere renter og økte skatter vil også belaste næringslivet framover, sier Ruud.

Det er innen bygg og anlegg man finner flest konkurser:

Her har 1152 bedrifter gått konkurs hittil i år, noe som utgjør en økning på 7,9 prosent. – Hele 27,5 prosent av alle konkurser skjer i Bygg- og anleggsbransjen, så hvis man handler med bedrifter i denne bransjen bør man følge godt med, sier Ruud.

Hotell- og restaurantbransjen har størst nedgang i konkursene (inklusiv tvangsavviklinger) med 36,5 prosent så langt i år. Også innenfor handel går det bra. Detaljhandel opplever en konkursnedgang på 25,2 prosent, mens den relaterte bransjen engros og agentur går ned med 22,3 prosent etter elleve måneder av året. Transportbransjen har slitt mest hittil i år med en konkursøkning på 10,4 prosent, mens det er innen bygg og anlegg vi finner flest konkurser.

Flere konkurser i Viken og Vestland

Troms og Finnmark har 25,7 færre konkurser og tvangsavviklinger enn på samme tid i fjor. Nordland følger på med 22,2 prosent færre, mens Vestfold og Telemark har 20 prosent færre. Oslo har 16,4 prosent færre, i kontrast til Viken og Vestland som begge har en oppgang i konkursene på 1,1 prosent fra i fjor.

Hver tredje konkurs har forsvunnet i pandemien

4,5 milliarder kroner skal etterbetales av norske selskaper

Kredinor om inkassogjelden: – Oppsiktsvekkende 

 

 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også