FinansWatch

Bankene får ansvaret for tap ved bankID-svindel

Tirsdag avga justiskomiteen sin innstilling til ny finansavtalelov. Den vil blant annet gi bankene plikt til å avslå låntagere i tillegg til å overføre ansvaret for bankID-svindel til bankene.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Tirsdag avga justiskomiteen sin innstilling til ny finansavtalelov og den vil blant annet gi bankene plikt til å avslå låntagere.

– Nå vil bankene få en plikt til å avslå låntagere dersom det er stor sannsynlighet for at de ikke vil klare å betale tilbake lånet, sier hun, sier Solveig Schytz stortingsrepresentant for Venstre og saksordfører for behandling av finansavtaleloven i justiskomiteen til Dagens Næringsliv.

I tillegg vil den nye loven overføre ansvaret for bankID-svindel til bankene slik at de bærer med av tapet ved slik svindel.

–Bankene er i bedre stand til å bære tapet, og i tillegg er det bankene som har mulighet til å gjøre disse løsningene sikrere, sier Schytz.

Per august 2020 hadde nordmenn 150 milliarder kroner i forbruksgjeld og 31 milliarder av dette var misligholdt og dette grepet vil redusere gjeldsproblemer, tror stortingsrepresentanten.

Finans Norge har imidlertid tidligere advart mot lovforslaget.

– Vi har uttrykt bekymring for om lovforslaget gikk for langt da det kan føre til en mer lettvint omgang med BankID, og at tilliten til en trygg elektronisk id og signatur kan bli svekket, sier Gry Nergård direktør for forbrukerpolitikk i Finans Norge.

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch