Handelsbanken Norge virker å ha opptrådt som et skapindeksfond

Fondet er registrert i Sverige og faller dermen innenfor tilsynet til Finansinspektionen i Sverige, men det er uvisst om fondet er undersøkt.
Foto: NTB scanpix/Gorm Kallestad
Foto: NTB scanpix/Gorm Kallestad

Denne uken ble Finastilsynets avdeling for markedstilsyn forelagt tallmaterialet som tilsier at Handelsbanken Norge har opptrådt som et skapindeksfond, skriver Finansavisen.  Et skapindeksfond er passive fond – eller indeksfond, som merkes og prises som aktiv forvaltning.

Finanstilsynet kommenterer saken kun på generelt grunnlag.

– De måltall som er oppgitt, kan på generelt grunnlag tilsi nærmere undersøkelser, sier Britt Hjellegjerde, seksjonssjef i avdeling for markedstilsyn i Finanstilsynet, og fortsetter:

– Aksjefond som tilbys og prises som aktivt forvaltede fond, kan ikke bare skygge eller legge seg tett opp mot referanseindeksen. Størrelser som active sharetracking error og r-squared er måltall som Finanstilsynet ser nærmere på i tilsynet med verdipapirfond som skal forvaltes aktivt.

Forvalterskifte

Handelsbanken sier et forvalterskifte er blant årsakene til at den aktive delen av fondet sank i en periode.

– I mars 2019 skiftet vi forvalter, som så valgte å bygge opp nye posisjoner til beste for kundene våre. Dette medførte at aktiv andel ble redusert en periode i 2019 før den igjen ble tatt opp igjen. Innen utgangen av 2019 passerte aktiv andel igjen 20 prosent og har siden steget videre,  sier Christian Dahl, leder for markets og wealth management i Handelsbanken i Norge til FinansWatch.

Fondet Handelsbanken Norge forvaltes i Norge, men er registrert i Sverige. Dermed faller tilsynsansvaret på Finansinspektionen i Sverige.

Det er uvisst om Finansinspektionen har undersøkt fondet Handelsbanken Norge, som de seneste månedene er blitt forvaltet med en sporingsfeil på 2 prosent de seneste 15 månedene.

Aktivt forvaltede fond slår indeksfond i koronatiden – men bare i Norge

Lånegarantiordningen brukes ikke flittig av bankene  

Pareto Bank: – Vårt beste kvartal noensinne 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også