Innlegg: – Pandemien har påført prestasjonssterke team og organisasjoner betydelig slitasje

Pandemien har påført prestasjonssterke team og organisasjoner betydelig slitasje. Dersom vi ikke er bevisste i tilbakekomsten etter pandemien, risikerer vi å overse at den viktigste lederoppgaven nå er å gjenskape den energien, nysgjerrigheten, kreativiteten og lagspillet vi hadde før pandemien, det skriver konsernsjef i Sparebanken Vest, Jan Erik Kjerpeseth.
Foto: Sebastian Holsen
Foto: Sebastian Holsen
Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef i Sparebanken Vest

Konsernsjef i Sparebanken Vest, Jan Erik Kjerpeseth, skriver i dette debattinnlegget om ledernes ansvar for å motivere medarbeidere til å komme i gang etter pandemien. Kjerpeseth har også lagt ut innlegget på sin blogg.

I gleden av å være ute av pandemien, er jeg bekymret over at vi denne høsten glipper i den viktigste diskusjonen av alle: Å være ærlige på hva vi har tapt.

De fleste undersøkelser peker nå på det samme. Pandemien har påført prestasjonssterke team og organisasjoner betydelig slitasje. En undersøkelse fra HR Norge peker på at organisasjonskultur, samhandling, lagspill, læring, kreativitet, innovasjon og tillit er de største taperne gjennom pandemien. At siloene mellom avdelinger er blitt høyere, og at avstanden mellom kollegaer og avdelinger har økt.

Og dersom vi ikke er bevisste i tilbakekomsten denne høsten, risikerer vi å overse at den viktigste lederoppgaven nå er å gjenskape den energien, nysgjerrigheten, kreativiteten og lagspillet vi hadde før pandemien.

Hva skal så til for å lykkes med dette?

1. Sett crazy, realistiske mål

Et godt mål må gjøre noe med følelsene dine om det skal være motiverende. Det må være presist, og det må gjøre det enkelt å ta de riktige valgene i hverdagen. Jeg mener også at enhver bedrift bør ha en litt crazy, men realistisk drøm.

Jeg ser i egen bank at vårt mål om 12 prosent egenkapitalavkastning ikke skaper de store engasjementet. Men at de fleste får energi av tanke om å være med på laget som klarer: Å bygge Norges Beste Sparebank.

Noen vil sikker si at dette er litt frimodig, og vel offensivt. Vi ser at det inspirerer!

2. Tegn en høyere himmel

En av de viktigste motivasjonsfaktorene for dyktige folk er mening med arbeidet. En nylig gjennomført undersøkelse fra Deloitte peker på at særlig yngre arbeidstagere nå er mer opptatt av organisasjonens vilje til å prioritere bærekraft høyt, enn høy lønn.

I en tid der de aller fleste arbeidstagere har vært mer distansert fra kollegaer, ledelse og hovedkontor blir det enda viktigere å få frem hvorfor du akkurat nå jobber i en organisasjon som har en «høyere himmel», et tydelig samfunnsansvar, og ikke bare har mål om å tjene mest mulig penger.

3. Vær festen!

Sjelden har det vært viktigere at vi som ledere får foran med en smittende energi. Det er ikke alltid like lett å sette ord på hvem som gir deg energi og hva som tapper deg for energi. Det bare merkes når det er der. Om du selv ikke viser vei, og utstråler energi, kan du heller ikke kreve det samme fra dine medarbeidere.

4. Manage Your Energy, Not Your Time

Som ledere er vi rollemodeller, og må sikre at vi har forutsetningene for å tilføre organisasjonen energi og motivasjon. Hva betyr det helt konkret? Jo, du må sikre at hamsterhjulet ikke tar deg. I ledergruppen i Sparebanken Vest har vi hatt gode diskusjoner med utgangspunkt i denne artikkelen fra Harvard Business Review: «Manage Your Energy, Not Your Time».

Som leder er vår jobb å utvikle en kultur som kontinuerlig utvikler seg, og ikke ender opp med skippertak. Å utvikle en prestasjonskultur og prestere best i sin bransje er et kontinuerlig slit. Men det er også gøy når du lykkes. Det krever overskudd, men det gir energi.

5. Vær mer fokusert, gjør møtene kortere!

Utrolig mye av tiden vår på jobb går med til å sitte i møter. I høst har vi i ledergruppen satt oss helt konkrete mål om at vi ikke skal ha lengre møter enn at vi klarer å være 100 prosent «på» i hvert møte.

Møter skal som hovedregel vare maksimalt 45 minutter, og du bør ha minst 15 minutter mellom møtene for å refokusere og hente energi. I tillegg skal hvert møte starte med to minutter der vi blir enige om hva vi ønsker å få ut av møtet.

6. Gjør det komplekse konkret!

I stedet for å dvele ved personlighetstrekk og preferanser, har vi stor tro på å gjøre det komplekse konkret. Selv liker jeg svært godt «flip-overen» med «10 THINGS THAT REQUIRE ZERO TALENT»:

  1. Being on time
  2. Work ethic
  3. Effor
  4. Body language
  5. Energy
  6. Attitude
  7. Passion
  8. Being coachable
  9. Doing extra
  10. Being prepared

Dette er en enkel og presis beskrivelse av hva jeg forventer av meg selv, og hva jeg forventer av de jeg jobber tett med. Som leder tror jeg det er særlig viktig at standarden settes på nytt denne høsten på disse ti punktene. At vi selv går foran, og samtidig er tydelige på forventningene til de rundt oss.

7. Seire skal feires!

Tiden er inne for en feiring for mye, heller enn en for lite. Ikke vent på en unnskyldning for å feire noe, eller å skape energi i teamet ditt. Og ikke bare feir resultater, men belønn også innsats. Skap positiv forsterking rundt de som tar et steg frem denne høsten, og løft frem rollemodeller som viser energi, innsats, disiplin, nysgjerrighet og deling i praksis.

Dette er selvsagte ting, men jeg vet av erfaring hvor lett det er å glemme å markere en seier når blikket allerede er festet mot neste kamp.

Jeg tror disse syv punktene er viktigere enn på lenge. Høstens viktigste lederoppgave er å gjenskape lagfølelse, energi og engasjement. Fordi jeg vet at Bruce Springsteen har helt rett:

«You can’t start a fire without a spark»

Innlegg: – Jeg mener regjeringen bommer, og skyter spurv med kanoner

Innlegg: Inkassobransjen må tenke nytt

Innlegg: Forvirringen rundt ESG-ratinger 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også