Konkurransetilsynet: Bør kontrollen med offentlige anbud styrkes?

I Konkurransetilsynets siste podcast tar tilsynet opp en problemstilling som er relevant for finansbransjen.
Konkurransedirektør Tina Søreide. | Foto: NHH
Konkurransedirektør Tina Søreide. | Foto: NHH

I en pressemelding skriver Konkurransetilsynet at spørsmålet om det bør bli mer kontroll rundt offentlige anbud tas opp i deres siste podcast-episode. Det er blant annet en problemstilling Storebrand ønsker svar på.

Konkurransetilsynet skriver at det offentlige kjøper inn varer og tjenester for over 600 milliarder kroner hvert år, og det er derfor viktig at konkurransen om oppdragene går riktig for seg.

– Rettferdig konkurranse om offentlige oppdrag er viktig for å sikre utvikling og innovasjon i næringslivet, og at staten får størst mulig verdi for offentlige midler. Dersom det skjer ulovlige direkte-anskaffelser får det i dag ikke automatisk konsekvenser. Det avhenger nemlig av at forholdene blir oppdaget og at noen sier fra. Vi bør vurdere om kontrollen med offentlige anbud bør styrkes med et eget tilsyn og mer kontroll av offentlige anskaffelser, sier konkurransedirektør Tina Søreide.

Siden 2014 har Konkurransetilsynet ilagt overtredsgebyr i ni saker som gjelder brudd på konkurranseloven i forbindelse med offentlige anskaffelser.

Storebrand og KLP

For ikke lenge siden ble det klart at Storebrand klager inn norske kommuner til ESA, da Storebrand mener at norske kommuner ikke legger ut tjenestepensjon på anbud. Noe kommunene har krav på seg til å gjøre, mener Storebrand. Storebrand mener blant annet at KLP gjør det vanskelig for kommunene å flytte sine tjenesepensjoner.

– Det har vært en problemstilling lenge, så på en måte har det vært en modningsprosess. Vi trenger en autorativ avklaring på hva regelverket er. Og det kan ESA gi, slik at det blir en opprydning og avklaring til fordel for kommunene, sa leder for offentlig sektor Jon M. Hippe i Storebrand til FinansWatch i forbindelse med klagen.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også