Anti-hvitvask arbeidet – viktig for tilliten i samfunnet

– Også private aktører, som banker, må gjøre sitt for å forebygge og avdekke kriminalitet, hvitvasking og terrorfinansiering, sier Charlotte Ager i Bank Norwegian.
Anti-hvitvask: – Arbeidet med AML er derfor viktig for å fastholde tilliten til samfunnet og dets institusjoner, sier Charlotte Ager i Bank Norwegian. | Foto: Bank Norwegian
Anti-hvitvask: – Arbeidet med AML er derfor viktig for å fastholde tilliten til samfunnet og dets institusjoner, sier Charlotte Ager i Bank Norwegian. | Foto: Bank Norwegian

Avdelingen for Anti-hvitvask (Anti Money Laundering - AML) er et organ i banken som jobber for å forebygge og oppdage dette. Avdelingen jobber også med å forebygge og oppdage terrorfinansiering (Counter Terrorist Financing - CTF).

Ingen enkel jobb

Ifølge Charlotte Ager, leder for AML i Bank Norwegian, er hvitvasking helt essensielt for kriminelle hvis de skal kunne benytte utbyttet fra deres kriminelle aktiviteter. Der det er økonomisk kriminalitet er sjansen stor for at det også er hvitvasking.

– Arbeidet med AML er derfor viktig for å fastholde tilliten til samfunnet og dets institusjoner. Også private aktører, som banker, må gjøre sitt for å forebygge og avdekke kriminalitet, hvitvasking og terrorfinansiering, sier Ager i en pressemelding.

Med over 1,7 millioner kunder i seks land er effektiv risikohåndtering viktig for Bank Norwegian sin virksomhet. AML-avdelingen har det faglige ansvaret for en god og effektiv behandling av mistanker om hvitvasking eller terrorfinansiering.

– Det er ingen enkel jobb fordi det kan være vanskelig å skille de illegale aktivitetene fra de legale. Samtidig blir kriminelle stadig mer utspekulerte og kreative. Det er derfor viktig at banken holder seg oppdatert på regulatoriske rammeverk, retningslinjer og trender, understreker Ager.

Utbredt fremgangsmåte

Ifølge Økokrim finnes det mange måter å hvitvaske ulovlige midler. Metodene kan variere fra å sette ulovlige midler inn på konto til venner eller slektninger, for så å ta disse ut kontant eller gjennomføre kjøp av dyre forbruksgjenstander som biler eller elektronikk med ulovlige midler.

– Bank Norwegian jobber aktivt for å forebygge hvitvasking og terrorfinansiering. Vi risikovurderer alle bankens kunder basert på risikoen for hvitvasking og terrorfinansiering og følger også løpende opp alle kundeforhold. Dette inkluderer å elektronisk overvåke alle kunders transaksjoner for å oppdage mistenkelig adferd, sier Ager.

En utbredt fremgangsmåte for de kriminelle er å benytte kryptovaluta som del av hvitvaskingen. National Risk Assessment (NRA) for 2020, gjennomført av PST, viser at det i Norge er betydelig risiko for bedragerier, tap av investering og terrorfinansiering forbundet med handel med kryptovaluta.

– Flere tilsyn har pekt på økt risiko ved kryptovaluta på bakgrunn av manglende regulering fra Finanstilsynet. Vi har derfor valgt at Bank Norwegian-kortet ikke skal benyttes til denne type handel, sier Ager.

Bank får ros etter dom i hvitvaskingssak

Finanstilsynet publiserer veileder om hvitvasking og terrorfinansiering for eiendomssektoren

– Det finnes ikke noe anti-hvitvaskingsstudie på NHH

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også