Mener det ikke er behov for å lovfeste maksgrense på forbrukslån

Andre tiltak mot høy forbruksgjeld er mer nyttige enn å lovefeste maksgrense, mener Finans Norge og Finansieringsselskapenes forening.
Christina Åhlander (innfelt), administrerende direktør i Finansieringsselskapenes forening, og Gry Nergård, direktør for forbrukerpolitikk i Finans Norge- | Foto: CF Wesenberg/Finansieringsselskapenes forening
Christina Åhlander (innfelt), administrerende direktør i Finansieringsselskapenes forening, og Gry Nergård, direktør for forbrukerpolitikk i Finans Norge- | Foto: CF Wesenberg/Finansieringsselskapenes forening

Stortingsrepresentant Andreas Sjalg Unneland (SV) tok nylig til orde for å lovefeste en maksrente for forbrukslån. Han skriver i en kronikk i NRK Ytring blant annet at «en uregulert kredittbransje er «oppskrifta på å gjere unge menneske til gjeldsslavar».

I et svar til Unneland, skriver Christina Åhlander, administrerende direktør i Finansieringsselskapenes forening, og Gry Nergård, som er direktør for forbrukerpolitikk i Finans Norge, at forbruksgjelden har sunket:

Siden 1. juli 2019 har forbruksgjelden i Norge sunket med mer enn 25 milliarder kroner, og stadig færre får gjeld de ikke greier å håndtere. I løpet av de siste årene er det vedtatt flere ulike regler som har bidratt til dette. Tiltakene har vært svært målrettede og effektive, skriver de i NRK Ytring, og videre:

– Det er Finans Norges og Finansselskapenes forenings klare oppfatning at det er bedre å sørge for finpussing og god etterlevelse av disse reglene enn å innføre nye og helt andre regler som skal rette seg mot samme problemstilling.

Foreningene mener at de foreslåtte endringene av gjeldsregistrene er svært viktige å gjennomføre

– Innføring av gjeldsregistrene per 1. juli 2019, sammen med strenge regler i utlånsforskriften for når usikret kreditt kan innvilges, har bidratt til den nevnte nedgangen i forbruksgjeld, skriver de.

– Å utvide gjeldsregistrene med mer informasjon, slik at bankene har mulighet til å gjøre kredittvurderingene sine på et så riktig grunnlag som mulig, må derfor være det viktigste også for stortingsrepresentantene å jobbe for nå, heter det blant annet i innlegget i NRK Ytring.

SSB: Godt halvår for norske banker

DEAS ansetter ny transaksjonssjef i Norge

Gjensidige med eierskifteforsikring på bil

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også