Meldinger fra norske banker bak beslag av 72 millioner kroner fra russisk statsborger

Etter flere meldinger fra norske banker startet Økokrim en etterforskning som har tatt over syv år å nøste opp. Nå ønsker politiet en dom for å inndra pengene.
Arkivbilde. Økokrim har siktet en russisk statsborger for heleri etter beslag av 72 millioner kroner. | Foto: Tore Meek/NTB
Arkivbilde. Økokrim har siktet en russisk statsborger for heleri etter beslag av 72 millioner kroner. | Foto: Tore Meek/NTB

Økokrim beslagla i 2014 72 millioner kroner tilhørende en russisk statsborger. På dette tidspunktet ble pengene oppbevart av en tredjeperson i Norge, på norske bankkontoer.

Helt siden 2014 har Økokrim ved hjelp av kolleger i flere land forsøkt å få klarhet i pengenes opprinnelse. Etterforskningen startet etter flere meldinger om mistenkelige transaksjoner fra norske banker til Enheten for finansiell etterretning (EFE) i Økokrim. Nå er konklusjonen klar.

– Påtalemyndigheten er etter en samlet vurdering av de innhentede bevisene kommet til at pengene som har endt opp på den russiske statsborgerens kontoer i Norge ikke er lovlig ervervet, sier statsadvokat Joakim Ziesler Berge i Økokrim i en pressemelding.

Derfor har Økokrim gitt russeren et inndragningsforelegg, men dette ble ikke vedtatt av den etterforskede. Nå vil Økokrim føre saken for Vestfold tingrett for en avgjørelse. Den russiske statsborgeren er siktet for heleri.

Samtidig er saken mot tredjepersonen henlagt på grunn av bevisets stilling.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også