FinansWatch

Meldinger fra norske banker bak beslag av 72 millioner kroner fra russisk statsborger

Etter flere meldinger fra norske banker startet Økokrim en etterforskning som har tatt over syv år å nøste opp. Nå ønsker politiet en dom for å inndra pengene.

Arkivbilde. Økokrim har siktet en russisk statsborger for heleri etter beslag av 72 millioner kroner. | Foto: Tore Meek/NTB

Økokrim beslagla i 2014 72 millioner kroner tilhørende en russisk statsborger. På dette tidspunktet ble pengene oppbevart av en tredjeperson i Norge, på norske bankkontoer.

Helt siden 2014 har Økokrim ved hjelp av kolleger i flere land forsøkt å få klarhet i pengenes opprinnelse. Etterforskningen startet etter flere meldinger om mistenkelige transaksjoner fra norske banker til Enheten for finansiell etterretning (EFE) i Økokrim. Nå er konklusjonen klar.

– Påtalemyndigheten er etter en samlet vurdering av de innhentede bevisene kommet til at pengene som har endt opp på den russiske statsborgerens kontoer i Norge ikke er lovlig ervervet, sier statsadvokat Joakim Ziesler Berge i Økokrim i en pressemelding.

Derfor har Økokrim gitt russeren et inndragningsforelegg, men dette ble ikke vedtatt av den etterforskede. Nå vil Økokrim føre saken for Vestfold tingrett for en avgjørelse. Den russiske statsborgeren er siktet for heleri.

Samtidig er saken mot tredjepersonen henlagt på grunn av bevisets stilling.

Nye anbefalinger mot korrupsjon – stor forskjell i praksis

Norske banker har fryst 80 millioner knyttet til sanksjoner mot Russland

Bærekraftsleder mot nordisk banksektor: – Like mye et finansimperativ som et moralsk imperativ

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch