IMF: Norsk finanspolitikk må strammes inn

Det internasjonale pengefondet (IMF) sier høy etterspørsel vil øke brutto nasjonalprodukt med 4 prosent i 2022, men at de økonomiske utsiktene er usikre. IMF er bekymret for gjeldsbelastningen og boiligprisene i Norge.
IMF-leder Christine Lagarde. | Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS / X90184
IMF-leder Christine Lagarde. | Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS / X90184
NTB

Krigen i Ukraina, etterdønningene etter koronapandemien og problemer for leverandørindustrien er alle faktorer som kan påvirke norsk økonomi, varsler IMF om utsiktene for norsk økonomi.

En delegasjon har vært i samtaler med regjeringen og analysert norsk økonomi peker på forhold som høy boliggjeld og høyt privat forbruk. Høy innenlands etterspørsel, særlig privat forbruk, anslås å øke BNP med 4 prosent i inneværende år.

– IMF støtter regjeringens budsjettpolitikk, og trekker fram at det vil være nødvendig å stramme inn finanspolitikken fremover, skriver Finansdepartementet i en kommentar til den foreløpige rapporten.

– Det viktigste vi gjør for folks økonomiske sikkerhet nå, er å holde igjen på pengebruken. Da unngår vi en overoppheting av økonomien, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Eika Forsikring bygger opp egen distribusjon

Sparebank 1 Østfold Akershus med rammeverk for grønn finansiering av utlån

Sparebank 1 SMN byttet taktikk for å nå unge bankkunder: – Det gjelder å henge med

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også