Stoltenberg: – Jeg ble kontaktet av Finansdepartementet

Nato-sjef og tidligere statsminister Jens Stoltenberg bekrefter at han har søkt jobben som sentralbanksjef etter Øystein Olsen.
Tidligere statsminister Jens Stoltenberg ble oppfordret til å søke på jobben som ny sentralbanksjef av Finansdepartementet. | Foto: NTB/Fredrik Sandberg/TT via AP
Tidligere statsminister Jens Stoltenberg ble oppfordret til å søke på jobben som ny sentralbanksjef av Finansdepartementet. | Foto: NTB/Fredrik Sandberg/TT via AP

– Jeg ble kontaktet av Finansdepartementet i november med forespørsel om jeg ville vurdere å søke stillingen. Det har jeg nå gjort, og dette er en jobb jeg er veldig motivert for, sier Jens Stoltenberg i en uttalelse sendt til NTB via hans pressekontakt.

Søkerlisten ble offentliggjort av Finansdepartementet tirsdag formiddag. Til sammen har 22 personer søkt på stillingen som ny sentralbanksjef – blant dem visesentralbanksjef Ida Wolden Bache, som også er blant favorittene til å overta topposisjonen i Norges Bank.

Stoltenberg legger til at departementet har avklart at hans bakgrunn som tidligere statsminister og generalsekretær i Nato ikke kommer i konflikt med sentralbankens regler om hvem som kan ha denne stillingen.

Den tidligere statsministeren og Ap-lederen tiltrådte som Nato-sjef 1. oktober 2014 og har siden fått perioden forlenget flere ganger. Han går av 30. september 2022.

– Jeg har klargjort overfor Finansdepartementet at dersom jeg får stillingen, vil det ikke være mulig for meg å tiltre før min periode i Nato utløper 1. oktober 2022.

Finansdepartementet tar sikte på å utnevne ny sentralbanksjef tidlig neste år. Utnevnelsen vil gjelde for en periode på seks år.

Her er hele søkerlisten:

Finans Norge er fornøyd med DSOP-samarbeid: – Har hatt samfunnsmessige gevinster på nær 60 milliarder kroner

Nordea: – Har ikke tenkt at det er et race om å rekategorisere

ESG-ekspert kritisk til klassifiseringen av grønne fond: – Omtrent ingen forskjell mellom artikkel 6 og 8 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også